Deloitte živě 

Audit v FSI: nahlédněte pod pokličku velkým finančním institucím, zdokonalíte se třeba v datové analýze

Kateřina Veselá pracuje již téměř rok na pozici Analyst v oddělení FSI (Financial Services Industry), které má na starosti především audit bank, leasingových společností, stavebních spořitelen, fondů a dalších finančních institucí. „Do FSI jsem nastoupila, jelikož jsem se vždycky zajímala o investice a finanční svět obecně a přála jsem si tomu porozumět ještě víc. Nebyla jsem žádný expert přes účetnictví, spoustu věcí jsem se ale naučila za pochodu,“ říká Katka Veselá, která oceňuje především ochotu ostatních kolegů pomoci a poradit kdykoliv to bylo potřeba. Proč ji baví pracovat právě v oddělení FSI? Jak jí auditorské povolání pomáhá v dalším rozvoji? A čím ji zaujal právě Deloitte?

Katka Veselá přišla do Deloitte v září loňského roku. Je to ostatně ideální termín pro nástup, protože v září se rozjíždí tzv. Snowball – pětitýdenní školení, které nováčky uvede velmi rychle do praktického života auditora. „Naučili jsme se tam základní věci z hlediska testování a získali jsme důležité informace pro práci v auditu. Největší přínos pro mě pak spočíval v tom, že jsem se naučila základy auditorské práce, seznámila se s kolegy a mohla jsem se v Deloitte rozkoukat,“ vzpomíná na své začátky v Deloitte Katka.

Přečtěte si, v čem Snowball spočívá a jak probíhal loňský ročník, v článku Deloitte Snowball: Třetí ročník programu bude více digitální, noví auditoři však o praxi ani kontakt s klienty nepřijdou.

Audit v FSI jako studnice klíčových dovedností pro další kariérní rozvoj

Přehled, jak různé firmy fungují. Auditor má jedinečnou možnost nahlédnout do fungování firem z nejrůznějších odvětví. „Není to jen o ťukání dat do Excelu, s klienty procházíme i jejich business procesy a kontroly a získáváme tak vhled do každodenního chodu firem. Uděláme si snadno představu o tom, jak vypadá práce naskrz odděleními, což je po dokončení studia k nezaplacení,“ vysvětluje Katka.

Soft skills. Už jako nováček se Katka a její juniorní kolegové z FSI dostanou k zakázkám na významných finančních klientech.  Z počátku jim při jednáních s finančními řediteli nebo CEO kryje záda seniorní kolega, postupem času si už ale schůzky řídí sami. „Ten rozvoj je hrozně znát, už za tři čtyři měsíce se toho člověk nebojí a ví, na co se ptát. Jednáme s lidmi na vysokých pozicích, což si myslím, že je velký přínos pro budoucí kariérní postup.“

Práce s Excelem a databázemi. Banky mají skutečně obří databáze. „Pracujeme s databázemi, které mají větší rozsah než Excel, tudíž pracujeme i s jinými nástroji, jako jsou Access, abychom byli schopni data analyzovat,“ oceňuje Katka zlepšení svých schopností v oblasti datové analýzy. Ale výrazný je i rozvoj v práci se samotným Excelem, protože to je velmi důležitá součást práce auditorů. „Kolegové už tady mají různé fígly, poradí nám zkratky, které si člověk za chvíli zažije, a ta práce je pak mnohem rychlejší,“ vypráví Katka a dodává, že ve svém životopisu uváděla svou práci s Excelem jako výbornou, přesto když si srovná svou tehdejší úroveň a své schopnosti dnes, je to podle ní úplně jiná liga.

Další vzdělávání a certifikace ACCA. Deloitte umožňuje získat certifikaci ACCA a studium plně hradí.  Jde o celosvětově uznávanou kvalifikaci v oblasti finančního řízení, managementu a účetnictví. „Já se studiem začnu v létě a moc se na to těším, protože díky tomu získám o dané problematice mnohem hlubší znalosti,“ prozrazuje své další plány Katka, která studovala v Londýně.

Setkávání se zajímavými lidmi. Při práci v auditu pozná člověk na klientské straně mnoho zajímavých lidí, často na vysokých postech, kteří už za sebou mají v byznysu řadu úspěchů. „Kolegové na zakázce mi předali spoustu zkušeností a moc jsem se toho od nich naučila.“

Prestižní brand + moderní budova + přátelská atmosféra = Deloitte

Síla brandu – jeden z důvodů, proč se Katka Veselá rozhodla pro práci v Deloitte. „V Londýně, kde jsem studovala, je velká čtyřka velmi prestižní, což byl i jeden z faktorů, který mě lákal do Deloitte. Je to mezinárodní firma a člověk má možnost se podívat i do zahraničních poboček.“

Do jakých zemí už zavítali naši kolegové? Přečtěte se o jejich pracovních i osobních zkušenostech ze zahraničních poboček Deloitte v jejich zápiscích z cest.

Jedním z nejsilnějších prvotních dojmů z Deloitte, na který Katka vzpomíná, byla budova Churchill I, kde společnost sídlí. Budova se pyšní moderním a zároveň velmi přívětivým interiérem, využívá nové technologie a je držitelem zelené certifikace LEED Gold.

Při nástupu se člověk často cítí nervózní, bojí se, že když nebude hned všechno vědět, špatně se u kolegů zapíše. V Deloitte se nikdo nemusí bát požádat kohokoliv a s čímkoliv o pomoc. Katčina zkušenost říká, že když člověk začíná například v auditu, nemusí znát perfektně účetnictví, ale spoustu věcí se zvládne naučit za pochodu. „Lidi jsou tady na tento systém hodně zvyklí, pomáhají si, nikoho neotravuje poradit druhému a berou to jako součást práce. Novým kolegům věnují čas. Člověk se tady nemusí bát se na cokoliv zeptat a to je velmi důležité.“

Na začátku Katce také pomohl tzv. buddy, tedy kolega, který už v Deloitte pracuje o rok či dva déle a nováčkovi pomáhá se ve firmě „zabydlet“. „Já jsem dostala jako buddyho kolegyni, s níž teď spolupracujeme na zakázce. Bylo to fajn, mohla jsem za ní přijít, i když jsem měla nějakou fakt hloupou otázku, na kterou jsem se nechtěla ptát třeba manažera.“

Chceš se stát auditorem v FSI? Baví tě čísla, analýzy a svět financí? Podívej se na jsmedeloitte.cz, možná hledáme právě tebe.

Kariéra v auditu

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right