Technologie  Deloitte živě 

Fast 50: Český výrobce 3D tiskáren Prusa Research roste nejrychleji ve střední Evropě

Nejrychleji rostoucí technologická společnost ve střední Evropě je už druhým rokem z Česka, na prvním místě se v žebříčku Fast 50 pro rok 2018 umístil výrobce 3D tiskáren Prusa Research. Loňský vítěz Kiwi.com obsadil druhou příčku. Česká republika si připsala další skvělá umístění, v první desítce jsou ještě Pilulka a nováček soutěže - Proficio Marketing.

Sedm firem z Česka mezi padesátkou nejrychleji rostoucích technologických společností ve střední Evropě v hlavním žebříčku, pět mezi Vycházejícími hvězdami, vítěz Velké pětky a druhé místo za cenu Social Impact Award pro společnost GINA Software. Prodejce online módy ZOOT obhájil loňské prvenství v kategorii Velká pětka, nejlepší česká firma mezi Vycházejícími hvězdami je výrobce 3D pera 3Dsimo (třetí místo), na desátém místě je online supermarket Rohlík.cz. Letošní ročník soutěže Deloitte Technology Fast 50 patřil z pohledu České republiky k nejúspěšnějším.

Projděte si kompletní výsledky soutěže Deloitte Technology Fast 50 CE v roce 2018

Slavnostní vyhlášení již 19. ročníku soutěže se uskutečnilo v Praze za účasti hned několika českých firem, které napjatě očekávaly letošní výsledky. Večer zahájili Kateřina Novotná a Jiří Sauer, hlavní tváře žebříčku Technology Fast 50 pro Českou republiku, a řídící partnerka Deloitte Diana Rádl Rogerová.

Proč se českým firmám daří? „Jsme hrozně inovativní zemí, podívejte se do historie – inovace tady byly vždycky, to je prostě základ. Jsou tady nápady, nebojíme se zkoušet nové věci,“ připomněla Diana Rádl Rogerová.

Prvním oceněným byla Vycházející hvězda – online supermarket Rohlík.cz, který se do soutěže přihlásil poprvé a hned obsadil 10. příčku. Na otázku, co stojí za růstem této společnosti, odpověděl její majitel Tomáš Čupr: „Rozhodnutí dělat veškerou logistiku vlastními silami nám umožnilo růst o dost rychleji, než kdybychom všechno outsorsovaly. Základem je zákaznická zkušenost, s tou roste a stojí náš byznys.“

Od Vycházejících hvězd přes cenu pro společensky odpovědnou firmu…

Nejúspěšnější firmou v dané kategorii byla společnost 3Dsimo, která mezi Vycházejícími hvězdami obsadila třetí místo.  Firma vyrábí 3D pero, o němž samotná společnost říká, že jde o multifunkční nástroj, který může kdokoliv využít ve své domácnosti.

Novinkou letošního roku byla cena Social Impact Award pro firmy, jejichž produkt či služba mají pozitivní dopad na společnost, což jsou dnes atributy, které jsou pro uchazeče o zaměstnání či širokou veřejnost čím dál tím klíčovější faktory, podle nichž firmy hodnotí. Do souboje o tuto cenu se zapojily celkem tři společnosti z České republiky: makeITtoday, Good Sailors a GINA Sotware, přičemž právě posledně jmenovaná firma se probojovala do finále a v rámci soutěže Technology Fast 50 a ceny Social Impact Award obsadila druhé místo.

…až po hlavní žebříček a nejrychleji rostoucí společnost ve střední Evropě

V hlavním žebříčku Fast 50 se pak objevilo spoustu nových tváří, na 18. místě portál StartupJobs.com, na 5. příčce Pilulka, která se loni umístila mezi Vycházejícími hvězdami či osmá společnost Proficio Marketing.

V první půlce mezi padesátkou nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední Evropě byla ještě firma INVENTI (23. příčka) a prodejce online módy ZOOT, který stejně jako loni vyhrál kategorii Big 5, neboli Velká pětka.

„Máme za sebou dynamický rok,“ řekl Petr Mach, CEO INVENTI, a doplnil: „Těší mě, že jsme si v žebříčku polepšili o dvě příčky, z mého pohledu jsme totiž zařadili spíše brzdu, pokud jde o další růst, více energie teď věnujeme vnitřku firmy, vylepšujeme firemní kulturu, procházíme významnou změnou ve způsobu fungování – přeorganizováváme se a připravujeme se na to, abychom v budoucnu mohli dále růst.“

Poslední dvě příčky pak Česko zcela ovládlo, na druhém místě skončil loňský vítěz – vyhledávač letenek Kiwi.com, na prvním pak výrobce 3D tiskáren Prusa Research, který se svým růstem 17 118 % suverénně porazil dalších 49 firem a v roce 2018 se stal nejrychleji rostoucí technologickou společností ve střední Evropě. Gratulujeme všem oceněným!

Sledujte na blogu speciál Fast 50 2018 – přečtěte si o firmách, které se do letošního ročníku soutěže Deloitte Technology Fast 50 přihlásily.

Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right