Daně 

Kariéra v daních v Deloitte: nic jako běžný den neexistuje

Jeden den děláte daně ve firmě, která se zabývá high tech robotizací procesů, druhý se připojíte na mezinárodní telekonferenci, kde jsou kolegové z 24 časových pásem. Daně jsou všechno, jen ne nuda, říká Jakub Vrkoč, Tax Manager v Deloitte. Nevěříte? V tom případě čtěte dále! Zjistíte, že i jako student se můžete podílet na zajímavých projektech a získat tak tolik žádanou praxi.

Co znamená „pracovat v daních“ specificky v Deloitte a jak vypadá takový běžný den?

Pracovat v daních znamená věnovat se neustále rozvíjejícímu se oboru. Pracovat v Deloitte znamená pohybovat se v prostředí úspěšné mezinárodní firmy se zajímavou historií, skvělým jménem na trhu a slibnou budoucností. Co mě ale na Deloitte baví nejvíce, jsou lidé. A to jak kolegyně a kolegové, tak ti, se kterými se setkávám na straně našich klientů.

Tip Jakuba Vrkoče: Volte svou práci s rozvahou! A stavte se za mnou na kafe

Statisticky stráví lidé v práci více než třetinu života, a to bez ohledu na to, kde pracují. To je dostatečně pádný argument pro to, abyste si našli firmu, kam budete rádi chodit. Práci, kde vám umožní růst a kde se budete denně setkávat s inspirativními a zajímavými lidmi, kteří se nezřídka stanou i vašimi přáteli v osobním životě. A vůbec, stavte se za mnou klidně na kafe – probereme, jak odstartovat kariéru v daních a jak to u nás v Deloitte chodí.

Co se týká definice běžného dne, to je možná právě to kouzlo práce v Deloitte – nic jako běžný den vlastně neexistuje. Pokud někomu vyhovuje ráno si odpíchnout příchod a večer zase odchod a celý den vyplňovat tabulky v Excelu za mírně nadprůměrný plat až do důchodu, tak pro něj práce v Deloitte zcela určitě není to pravé.

Hledá se daňový konzultant!

Jsi čerstvý absolvent a chtěl bys začít svou kariéru jako daňař? Možná hledáme právě tebe! Rozšiřujeme totiž naše řady a hledáme nové kolegy, které daně baví. U nás v Deloitte máme celkem pět daňových týmů s různou specializací a momentálně hledáme někoho, kdo by se s námi věnoval daňovým přiznáním právnických osob. Chtěl by ses k nám přidat? Potom neváhej a ozvi se nám!

V Deloitte jsi součástí velkého tax týmu. Na jaké klienty se specializuješ?

Vedle běžného daňového poradenství pokrýváme bližší specializace např. oblast akvizic a fúzí, real estate, daňových struktur, mezinárodních daní či sfér, které jsou daňově zvýhodněné z pohledu státu – jako je např. výzkum a vývoj, kde pomáháme firmám získat příspěvky z veřejných zdrojů.

Velkou část mého portfolia tvoří klienti, kteří se zabývají vývojem nových postupů či produktů. Jsou z oblasti IT, strojírenství, stavebnictví, energetiky či potravinářství. Zpravidla se jedná o úspěšné firmy, které přicházejí na trh s naprosto novým a ojedinělým řešením. Oni jsou odborníci v daném oboru a specifické oblasti v daních nechávají na nás. Abyste jim uměli poradit, musíte poznat jejich business, a to je právě to, co mě nesmírně baví. Občas si někdo představí daňaře jako člověka, co se hrabe v zákonech a vyplňuje tabulky… Opak je ale pravdou.

Co by měl uchazeč o práci v Deloitte umět? Co bys mu poradil, aby uspěl při výběrovém řízení a během prvních dnů v novém prostředí?

Možná by se řeklo perfektní paměť na zákony, ale o tom to zdaleka není. Jelikož jsou daně kombinací práva a ekonomie, je určitě dobré nemít záporný vztah k těmto oborům. Vedle toho selský rozum, chuť učit se novým věcem a posouvat se neustále dál. To jsou vlastnosti, podle kterých já poznám nadějného daňaře.

Jakou roli hraje vystudovaný obor, je klíčový? Musí to být daně?

Obor vzdělání v zásadě roli nehraje – skvělé daňové poradce znám mezi vystudovanými stavaři, chemiky i ajťáky. Pokud jste studovali ekonomický obor nebo dokonce přímo účetnictví či daně, může to být pro mě signál, že máte o danou oblast zájem a víte, do čeho jdete. Zároveň to nejspíš budete mít o něco jednodušší prvních pár měsíců v práci. Daleko větší roli ale hraje otevřená hlava, motivace a cílevědomost – to jsou ty skutečné předpoklady bez ohledu na vystudovaný obor nebo předchozí zkušenosti.

Může k tobě do týmu i student na pár hodin, nebo bereš jen lidi na full-time?

Vzhledem k tomu, jak se nám daří jako týmu růst (a to i během covidové doby), nabízíme pozice pro zájemce se zkušenostmi z oboru, ale i pro čerstvé absolventy či studenty. Právě studenti mají možnost podílet se ještě během studií na zajímavých projektech a získat dnes tolik žádanou praxi. Zároveň chápeme, že je pro ně škola na prvním místě, a proto se jim snažíme maximálně vyjít vstříc s úvazkem i ad hoc volnem, když je třeba čeká nějaká zkouška ve škole. Zároveň mají jistotu, že u nás nebudou stát u kopírky – vždy je hned zařazujeme na projekty, ať už poradenské nebo např. do vývoje našich technologických řešení pro automatizaci daňové agendy.

Kariéra v Deloitte Kariéra v daních

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right