Deloitte živě 

M&A Transaction Services v Deloitte: specialisté na due diligence a finanční analýzy podniků

Nákup či prodej společnosti je nesporně zásadní strategické rozhodnutí, které by mělo být vždy podpořeno objektivní a důkladnou prověrkou firmy, jež je předmětem obchodu. V Deloitte se finanční prověrkou neboli due diligence zabývá tým M&A Transaction Services, který je součástí oddělení Financial Advisory Services (FAS). V dalším díle seriálu o FAS se dozvíte, co všechno obnáší práce v tomto týmu a proč je skvělé rozjet kariéru právě tam.

Co dělá tým M&A Transaction Services v rámci FAS?

Tým M&A TS se v Deloitte zaměřuje především na due diligence, tedy na finanční prověrky firem během transakcí – při fúzích, koupích a prodejích firem. Klienty jsou z větší části kupující subjekty.

V případě nákupu firmy vstupuje  do tohoto procesu tým M&A TS ve fázi, kdy už se klient a jeho target (firma, o kterou má zájem) znají. V této chvíli začíná jeho práce. Prověřuje finanční výkazy, obratové předvahy, různé rozpady účtů i smlouvy. Dalším krokem jsou rozhovory s nejvyšším managementem firmy, kterou chce klient koupit, aby tým M&A získal veškeré relevantní informace a pochopil správně, jak firma funguje a k čemu směřuje.

Výstupem je pak finální zpráva pro klienta, která obsahuje provedené analýzy a klíčová zjištění o firmě. Tím však spolupráce končit nemusí. Někteří klienti mají zájem o služby našeho M&A TS týmu i v dalších fázích obchodu, tedy při formulaci smlouvy a během vyjednávání o kupní ceně.

Díky tomu, že v případě prodeje je klient a analyzovaná firma jeden subjekt a že klient má zájem na tom se prodat, má tým M&A TS ve srovnání s nákupem k dispozici větší množství dat, s nimiž může pracovat. Zároveň je pak ale finální report robustnější a vzhledem k přístupu ke všem informacím se klade větší důraz na přesnost analýzy. Výsledkem je opět finální zpráva, kterou klient předkládá potenciálním kupcům. I zde pak může tým M&A TS v dalším průběhu vyjednávání zastávat funkci poradce.

9 důvodů, proč rozjet kariéru v oddělení M&A TS v Deloitte

1. Pokud máte rádi čísla a analýzy, budete tady jako ryba ve vodě

Kdo má rád čísla, což bude asi případ většiny absolventů finančních oborů, určitě se v M&A TS najde. Ostatně čísla byla i pro Martina Baiera z týmu M&A TS jedním z lákadel, které ho do Deloitte přivedlo. „V předchozí práci jsem postupně dělal jak controlling, tak finanční plánování a analýzy. A tady se to vlastně snoubí, člověk si sáhne na všechny tyto oblasti, poznává firmy a to, jak fungují. Zároveň se setkáváme i s top managementem, a to jak na klientské straně, tak i na protistraně. Našimi klienty jsou korporáty, private equity fondy i rodinné podniky. Postupně se člověk učí nejen analyzovat firmu, ale i psát zprávu pro klienta, vést meeting nebo call – a to je pro mě osobně hodně zajímavé,“ uvádí Martin, který do týmu M&A přišel před více než rokem z velké korporátní společnosti. Člověk dostane příležitost nahlédnout do toho, jak operují firmy v různých sektorech, od automobilového průmyslu přes real estate až po telekomunikace, a dělat analýzy relevantní pro tyto sektory.

Přečtěte si také rozhovor s partnerem v daňovém a právním oddělení Miroslavem Svobodou, který nám v prvním díle našeho seriálu představil celé oddělení Financial Advisory Services (FAS).

2. Efektivní proces zaškolování nových lidí a předávání zkušeností

Začátky nejsou nikdy lehké – neznámé prostředí, noví kolegové, práce, kterou jste nikdy nedělali. Záleží vždy především na lidech, jak se bude nováček cítit. „Kultura v týmu, jak učit, jak předávat zkušenosti a jak delegovat úkoly, je výborně nastavená,“ pochvaluje si Martin a doplňuje: „Nováčci u nás nečekají měsíc, než se dostanou k projektu. Začínají hned. Na začátku samozřejmě od menších věcí, kdy dostanou například na starosti jen jednu oblast výsledkových účtů, třeba provozní náklad.“ Seniornější kolegové jsou vždycky ochotní se nováčkům věnovat a podat pomocnou ruku. V rámci Deloitte i týmu samotného se organizují tréninkové kurzy, kterých se můžou všichni zúčastnit, a časem i sami prezentovat.

3. Naučíte se pracovat

Martin je přesvědčen, že největší devízou pro nováčky je přístup, s jakým je Deloitte naučí pracovat. Možná to každému nezní jako benefit, ale pracovní návyky, sebedisciplína a zodpovědnost jsou v pracovním procesu důležitými aspekty. „Člověk se naučí jednak pracovat co nejefektivněji, jednak se naučí tzv. kousnout a zabrat, když je to potřeba. Myslím, že právě v generaci současných absolventů to bude hodně ceněné,“ předpokládá Martin. Většina projektů je o týmové spolupráci, takže se člověk naučí komunikovat, delegovat, sdílet vědomosti s ostatními a být flexibilní.

4. Velké množství kontaktů

Deloitte je velká firma a člověk zde má možnost potkat skutečně hodně zajímavých lidí a udělat si spoustu cenných kontaktů, jak v rámci firmy, tak skrze projekty s klienty. Ty se vám můžou hodit kdykoliv během vaší další kariéry. Člověk si uvědomí, že obrovská síla Deloitte je právě v tom, že je plný expertů na různé oblasti. Nemusí ale jít jen o kontakty čistě pracovní: v partě, jako je M&A TS, potažmo celý FAS, se nezřídka uzavírají i pevná přátelství. Často tak na týmových akcích mimo kancelář narazíte i na alumni.

5. Další vzdělávání: Certifikace ACCA a CFA

Je zde možnost, i když by se dalo říci také nepsaná povinnost, studovat certifikaci ACCA nebo CFA, což jsou celosvětově uznávané kvalifikace v oblasti finančního řízení, managementu a účetnictví, respektive investiční rozhodování. Deloitte studium plně hradí a poskytuje také studijní volno na přípravu ke zkouškám. „ACCA je dobré třeba i pro lidi, kteří nemají účetní background, protože několik prvních zkoušek se zaměřuje právě na účetnictví, což lidem pomůže do této oblasti proniknout, CFA je zase více zaměřené na investiční plánování a portfolio management,“ vysvětluje Martin. Po získání certifikace také Deloitte nadále hradí roční členské poplatky.

6. Skvělá parta lidí

Jak už zaznělo v obou předchozích dílech našeho seriálu o FAS, atmosféra v celém týmu je velmi přátelská, a M&A není výjimkou. Lidi jsou sympatičtí, mají rádi legraci a dokážou si vyjít vstříc. „I když mají někteří kolegové rodiny, jsou ochotní věnovat čas také týmu. Mají zájem jet na teambuilding, jdou občas na pivo a díky tomu týmu, speciálně juniorům, ukážou, že jsou ochotní s nimi trávit čas,“ říká Martin.

7. Spousta mimopracovních aktivit

Mimopracovních aktivit se v Deloitte podniká spoustu a lidé z oddělení FAS se jich rádi účastní. Například fotbal nebo volejbal, na který se chodí pravidelně a účastní se ho lidé napříč celou firmou. V létě se pak často po práci organizuje beach volejbal. „Také chodíme hrát florbal, kde se potkáváme hlavně s právníky a daňaři,“ vyjmenovává Martin jen některé společné akce. Kromě sportovních aktivit chodí M&A tým společně slavit třeba narozeniny nebo si organizuje prodloužené víkendy na horách, které jsou ještě navíc ke klasickým velkým ski tripům v Rakousku, jichž se mají možnost zúčastnit všechny týmy v Deloitte.

8. Pracovní prostředí

„Pěkné, moderní kanceláře v centru Prahy naproti VŠE, které byly vybudovány na míru pro potřeby Deloitte, jsou také nesporným pozitivem,“ zmiňuje Martin. V rámci budovy máme navíc jedno z nejlepších míst na 5. patře s výhledem na Prahu. Máme zde také vlastní posilovnu, veřejně přístupnou kavárnu nebo společné prostory na sedmém patře včetně terasy s výhledem, kde se v létě pořádají různé akce.

9. Je to výzva!

Co by Martin Baier poradil lidem, kteří váhají poslat svoje CV, protože si nejsou jistí, zda by práci pro velkou společnost, jako je Deloitte, zvládli? „Myslím, že stejně jako v jiných oblastech i tady platí, že když to nezkusím, tak to nezjistím. Je tady pohovor, tříměsíční zkušební doba – člověk se tedy může na všechno zeptat a práci si vyzkoušet… Řekl bych, že je škoda to nezkusit.“

Jaké služby nabízí oddělení FAS? Přečtěte si všechny články o jednotlivých týmech a zjistěte, co vlastně dělají a proč je jejich práce baví.

Kariéra v Deloitte Finanční poradenství Seriál - FAS

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right