GDPR

Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [duben 2019]

Nejvýznamnější událostí v oblasti ochrany osobních údajů v měsíci březnu 2019 bylo bezesporu přijetí adaptačního zákona k GDPR a příslušného doprovodného zákona. Česká republika tak konečně napravila jeden ze svých legislativních restů, kdy byla jedním z posledních států EU bez adaptačního zákona. Po Francii se dalším evropským státem, který uložil vyšší pokutu za porušení GDPR, stalo Polsko. 

12. 4. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [březen 2019]

Únor 2019 byl poměrně bohatý na novinky ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů, který zveřejnil finální verzi seznamů operací zpracování, jež vyžadují vypracování posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA) a rozsáhle informoval o své činnosti za uplynulý rok. Významné bylo i poměrně kontroverzní rozhodnutí německého antimonopolního úřadu ohledně porušování pravidel GDPR společností Facebook. 

12. 3. 2019
Právo 

GDPR v praxi: Nařízení o ochraně osobních údajů začíná naplňovat svůj požadovaný cíl

Pro mnohé společnosti i spotřebitele byl 25. květen 2018 z hlediska významu osobních údajů převratným milníkem. I díky vysoké mediální pozornosti si spotřebitelé začali uvědomovat svá práva a organizace své povinnosti. Nařízení, které bylo schváleno v dubnu 2016 a o dva roky později nabylo účinnosti, s sebou přineslo mnoho změn ve fungování dotčených organizací. Co konkrétně? Jak GDPR vnímá veřejnost? A změnilo se v praxi vlastně vůbec něco? 

6. 2. 2019
Právo 

Googlu byla udělena pokuta 50 milionů euro za porušení GDPR

Francouzský protějšek Úřadu pro ochranu osobních údajů (“ÚOOÚ“), Commission nationale de l'informatique et des libertés (“CNIL”), udělil 21. ledna společnosti GOOGLE LLC pokutu ve výši 50 milionů euro za porušení obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Pokuta byla udělena za nedostatečnou transparentnost zpracování osobních údajů, nedostatečné informování subjektů a za neplatné souhlasy vztahující se k personalizaci reklamy. Jedná se prozatím o zdaleka nejvyšší sankci udělenou od loňského května, kdy nařízení vstoupilo v platnost. 

27. 1. 2019
Právo 

GDPR v praxi aneb 11 rad a upozornění, jak vyzrát nad nařízením o ochraně osobních údajů

GDPR neboli obecné nařízení o ochraně osobních údajů bylo jedním z nejdiskutovanějších témat loňského roku. Jeho povinnému zavedení do praxe, k němuž došlo v květnu 2018, předcházely bouřlivé debaty, důkladné přípravy dotčených subjektů i nejistota, jaké praktické důsledky toto opatření přinese. Na konci minulého roku jsme na pracovní snídani zhodnotili prvních šest měsíců od zavedení GDPR. A vybrali jsme 11 nejzajímavějších rad a upozornění, které vám pomohou zjistit, jestli jsou vaše kroky v souladu s tímto nařízením nebo co je potřeba udělat pro to, aby byly. 

11. 1. 2019