GDPR

Právo 

Nejasnosti ohledně zpracování biometrických údajů trvají, názory odborníků na jejich zpracování se různí

V posledních měsících vzbudil Úřad pro ochranu osobních údajů („Úřad“) pozornost jak odborné, tak laické veřejnosti svými rozhodnutími či vyjádřeními ohledně zpracování biometrických údajů, konkrétně ve vztahu k dynamickému biometrickému podpisu a docházkovým systémům. Jelikož se jedná o problematiku, ohledně níž existuje s ohledem na novou právní úpravu ochrany osobních údajů řada otevřených otázek, liší se i názory a přístupy odborníků k tomu, za jakých podmínek lze jejich zpracování provádět. Co odborná diskuse aktuálně řeší? 

5. 9. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [červenec 2019]

Ani v letních měsících nezůstává agenda ochrany osobních údajů opomenuta. Velkou pozornost na sebe strhl zejména britský dozorový úřad ICO, který oznámil možnost uložení milionových pokut společnostem British Airways a Marriott. Napilno měl i Evropský sbor pro ochranu osobních údajů, který na svém posledním zasedání přijal několik významných dokumentů. Středem pozornosti i nadále zůstává osud standardních smluvních doložek a Štítu soukromí coby nástroje pro předávání osobních údajů do třetích zemí a USA. 

31. 7. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [duben 2019]

Nejvýznamnější událostí v oblasti ochrany osobních údajů v měsíci březnu 2019 bylo bezesporu přijetí adaptačního zákona k GDPR a příslušného doprovodného zákona. Česká republika tak konečně napravila jeden ze svých legislativních restů, kdy byla jedním z posledních států EU bez adaptačního zákona. Po Francii se dalším evropským státem, který uložil vyšší pokutu za porušení GDPR, stalo Polsko. 

12. 4. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [březen 2019]

Únor 2019 byl poměrně bohatý na novinky ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů, který zveřejnil finální verzi seznamů operací zpracování, jež vyžadují vypracování posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA) a rozsáhle informoval o své činnosti za uplynulý rok. Významné bylo i poměrně kontroverzní rozhodnutí německého antimonopolního úřadu ohledně porušování pravidel GDPR společností Facebook. 

12. 3. 2019
Právo 

GDPR v praxi: Nařízení o ochraně osobních údajů začíná naplňovat svůj požadovaný cíl

Pro mnohé společnosti i spotřebitele byl 25. květen 2018 z hlediska významu osobních údajů převratným milníkem. I díky vysoké mediální pozornosti si spotřebitelé začali uvědomovat svá práva a organizace své povinnosti. Nařízení, které bylo schváleno v dubnu 2016 a o dva roky později nabylo účinnosti, s sebou přineslo mnoho změn ve fungování dotčených organizací. Co konkrétně? Jak GDPR vnímá veřejnost? A změnilo se v praxi vlastně vůbec něco? 

6. 2. 2019