Ochrana osobních údajů

Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [březen 2019]

Únor 2019 byl poměrně bohatý na novinky ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů, který zveřejnil finální verzi seznamů operací zpracování, jež vyžadují vypracování posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA) a rozsáhle informoval o své činnosti za uplynulý rok. Významné bylo i poměrně kontroverzní rozhodnutí německého antimonopolního úřadu ohledně porušování pravidel GDPR společností Facebook. 

12. 3. 2019
Právo 

GDPR v praxi: Nařízení o ochraně osobních údajů začíná naplňovat svůj požadovaný cíl

Pro mnohé společnosti i spotřebitele byl 25. květen 2018 z hlediska významu osobních údajů převratným milníkem. I díky vysoké mediální pozornosti si spotřebitelé začali uvědomovat svá práva a organizace své povinnosti. Nařízení, které bylo schváleno v dubnu 2016 a o dva roky později nabylo účinnosti, s sebou přineslo mnoho změn ve fungování dotčených organizací. Co konkrétně? Jak GDPR vnímá veřejnost? A změnilo se v praxi vlastně vůbec něco? 

6. 2. 2019
Právo 

GDPR v praxi aneb 11 rad a upozornění, jak vyzrát nad nařízením o ochraně osobních údajů

GDPR neboli obecné nařízení o ochraně osobních údajů bylo jedním z nejdiskutovanějších témat loňského roku. Jeho povinnému zavedení do praxe, k němuž došlo v květnu 2018, předcházely bouřlivé debaty, důkladné přípravy dotčených subjektů i nejistota, jaké praktické důsledky toto opatření přinese. Na konci minulého roku jsme na pracovní snídani zhodnotili prvních šest měsíců od zavedení GDPR. A vybrali jsme 11 nejzajímavějších rad a upozornění, které vám pomohou zjistit, jestli jsou vaše kroky v souladu s tímto nařízením nebo co je potřeba udělat pro to, aby byly. 

11. 1. 2019
Právo 

GDPR: Právníkova zpráva o stavu nařízení o ochraně osobních údajů

Pokud se v posledních několika měsících pohybujete v byznysu nebo veřejné správě, tato zkratka na vás utočí ze všech stran. Zásadní otázka ale zní: Blíží se opravdu konec světa? Skončí ochrana osobních údajů v podobě, v jaké ji známe? Přichází revoluce? Asi vás zklamu. Ne tak úplně, protože vše je třeba brát s chladnou hlavou a tam, kde ostatní vidí rizika a nebezpečí, hledat spíše příležitost. 

6. 2. 2018