Ochrana osobních údajů

Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: IP/IT právo [říjen 2019]

Říjnové vydání IP/IT newsletteru otevírají novinky z organizací WIPO a EUIPO, které nám ve svých shrnutích připomínají, že IP je důležitá součást podnikání napříč sektory a nemělo by být podceňováno. WIPO zároveň spustilo nový web týkající se duševního vlastnictví zjednodušující využívání jeho služeb. Soudní dvůr EU se ve svých rozhodnutích věnoval platformám, a to nejen otázkám odstraňování obsahu ze sociálních sítí, ale zároveň otázce „right to be forgotten“ v mimoevropských iteracích vyhledávačů. 

6. 11. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [říjen 2019]

Tento měsíc vás v oblasti ochrany osobních údajů informujeme o nejdůležitějších poznatcích ze zveřejněných informací týkajících se kontrol a rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů za první pololetí 2019, o dalším vývoji v otázce kodexů chování a certifikací, o metodice postupu při porušení zabezpečení osobních údajů a při informování zákazníků o zpracování, o důležitém rozhodnutí ve vztahu ke cookies a rovněž o snaze sjednotit postup při ukládání pokut napříč Německem, případně celým evropským prostorem. 

6. 11. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [září 2019]

Druhá polovina léta přinesla několik dalších zajímavých aktualit z oblasti ochrany soukromí a osobních údajů. Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) vydala standard pro řízení compliance procesů v oblasti ochrany osobních údajů. Zpracování biometrických údajů vyvolává pořád větší a vetší otazníky (a také návrh na změnu zákoníku práce) a souhlasy na tom nejsou o nic lépe. Dále se ukázalo, že hlasoví asistenti vzbuzují kontroverze. A v neposlední řadě se soudy vyjádřily k doplňkům sociálních sítí na webových stránkách a propojování osobních údajů napříč platformou Facebook, WhatsApp a Instagram. 

30. 9. 2019
Právo 

Nejasnosti ohledně zpracování biometrických údajů trvají, názory odborníků na jejich zpracování se různí

V posledních měsících vzbudil Úřad pro ochranu osobních údajů („Úřad“) pozornost jak odborné, tak laické veřejnosti svými rozhodnutími či vyjádřeními ohledně zpracování biometrických údajů, konkrétně ve vztahu k dynamickému biometrickému podpisu a docházkovým systémům. Jelikož se jedná o problematiku, ohledně níž existuje s ohledem na novou právní úpravu ochrany osobních údajů řada otevřených otázek, liší se i názory a přístupy odborníků k tomu, za jakých podmínek lze jejich zpracování provádět. Co odborná diskuse aktuálně řeší? 

5. 9. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [duben 2019]

Nejvýznamnější událostí v oblasti ochrany osobních údajů v měsíci březnu 2019 bylo bezesporu přijetí adaptačního zákona k GDPR a příslušného doprovodného zákona. Česká republika tak konečně napravila jeden ze svých legislativních restů, kdy byla jedním z posledních států EU bez adaptačního zákona. Po Francii se dalším evropským státem, který uložil vyšší pokutu za porušení GDPR, stalo Polsko. 

12. 4. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [březen 2019]

Únor 2019 byl poměrně bohatý na novinky ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů, který zveřejnil finální verzi seznamů operací zpracování, jež vyžadují vypracování posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (DPIA) a rozsáhle informoval o své činnosti za uplynulý rok. Významné bylo i poměrně kontroverzní rozhodnutí německého antimonopolního úřadu ohledně porušování pravidel GDPR společností Facebook. 

12. 3. 2019