Deloitte živě 

Tomáš Havryluk z Alza.cz: Ocenění je potvrzením, že se ubíráme správnou cestou

Původně malý krámek v Dělnické ulici v Praze s omezeným sortimentem a čtyřmi zaměstnanci, po 25 letech jeden z největších e-commerce hráčů v ČR s obratem téměř 2 miliardy euro, 4 tisíci zaměstnanci a nabídkou přesahující 2 tisíce produktů. To je Alza.cz, obchod s počítači a elektronikou, který působí v Česku, na Slovensku, ale pobočky má i v Rakousku, Německu a doručuje do dalších zemí celé Evropy. Nově patří mezi nejlépe řízené firmy Česka.

„Alza je dnes větší, složitější, ale i přes svoji velikost a komplexitu se snaží pořád si zachovat startupovou dravost, vynalézavost, schopnost měnit sama sebe a disruptovat své jednotlivé části,“ říká Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz.

Alza je nejlépe řízenou firmou Česka

Czech Best Managed Companies prokazují kvalitu řízení na úrovni těch nejlepších

Které milníky ve více než 25leté historii Alzy považujete za klíčové?

Za těch víc než 25 let naší existence těch milníků byla spousta, ať už je to zrození Alzáka, spuštění naší mobilní aplikace, nebo naše expanze – nejdřív do Brna, pak na Slovensko, do Maďarska, do Rakouska, do Německa, v posledních letech i do Francie a do Velké Británie. Podobným milníkem bylo spuštění našich PayBoxů, Alza boxů a našich dalších služeb, jako jsou Třetinka, NEO nebo Alza Premium. Zkrátka spousta a spousta hotových projektů.

Jak se za tu dobu změnila Alza, pokud jde o řízení firmy?

Alza.cz má za sebou období velmi rychlého růstu, kdy firma za posledních pár let zněkolikanásobila svou velikost, co se týká výše obratu i počtu zaměstnanců a trhů, na kterých působí. Znamenalo to pro nás nastavit systém řízení, který bude dostatečně flexibilní, ale zároveň efektivní a škálovatelný. Díky tomu, že veškeré naše aktivity neustále měříme, máme přehled o tom, kde jsme úspěšní, i kde jsou naše slabší místa. Zároveň má Alza ve svém firemním DNA neustálou potřebu posouvat a zlepšovat aktuální stav, uvědomovat si, že vše jde vždy dělat ještě lépe.

Proč jste se přihlásili do programu BMC? Jaká byla vaše očekávání a podařilo se je naplnit?

Do programu BMC jsme se přihlásili, abychom získali nezávislý pohled zvenčí i inspiraci z praxe nejlépe řízených světových firem. Získání ocenění Nejlépe řízená firma Česka je tak pro nás i potvrzením toho, že se ubíráme cestou, která je správná nejen podle nás, ale považuje ji za správnou i naše okolí. Je to ale také závazek do budoucna, abychom si i při dalším růstu tuto kvalitu managementu udrželi.

Součástí BMC metodiky je workshop, na němž se hodnotí slabé i silné stránky firmy. Co jste se na nich dozvěděli a jak moc pro vás byly přínosné?

Během workshopu jsme měli jednu z prvních příležitostí sdílet externě Misi a vizi 2030, na které jsme pracovali v závěru loňského roku, a získali jsme tak cennou první zpětnou vazbu mimo naši společnost. Potvrdila se nám zároveň síla naší firemní kultury orientované na čísly podložené výsledky, která staví na důvěře, odpovědnosti, neustálém osobním a kariérním rozvoji a vysoce výkonných týmech. Zároveň nám workshop pomohl pojmenovat místa s největším potenciálem pro další posun, na která se tak můžeme snáz zaměřit.

Podle čeho se podle vás pozná dobře řízená firma?

Pokud je firma úspěšná, tak pochopitelně musí dále růst, ale s růstem pak přicházejí problémy v podobě komplexity. Rolí šéfa každé takové firmy je právě zvládnutí toho, aby na jedné straně firma neustále rostla, to znamená, aby přicházela s nápady, které růst podporují a aby je bylo možné realizovat. A na druhé straně, aby v rámci vlastního strachu a složitosti se ale nezabarikádovala za spoustou předpisů, nařízení a korporátních postupů, které způsobí, že dřív či později vznikne obr, který zkamení a dá tak prostor k tomu, aby na jeho hřbetu začaly vznikat nějaké nové startupy či projekty. Dobře řízené firmy jsou často ty společnosti, které zvládly svůj vlastní růst.

Tomáš Havryluk působil ve společnosti Alza v letech 2007 až 2022.

Ocenění Czech Best Managed Companies 2022 pro Alza.cz

Historie Alzy se začala psát v roce 1994, už více než čtvrt století se tak výrazně zapisuje do české i středoevropské e-commerce scény. Daří se jí propojovat výhody kamenné prodejny s online nakupováním a technologiemi tak, aby neustále zlepšovala nákupní zážitek svých zákazníků. V roce 2020 spustila samoobslužnou prodejnu budoucnosti, v níž můžete pomocí operátora nakupovat 24 hodin denně. Společnost získala ocenění Czech Best Managed Companies 2022 pro nejlépe řízené firmy.

Jaké má Alza další plány? Pusťte si video.

Jaroslav Lehoučka: Vlastní projekty vnímám jako budoucnost STRV

Číst více arrow-right-icon
Ilustrační obrázek: Jaroslav Lehoučka: Vlastní projekty vnímám jako budoucnost STRV
Czech Best Managed Companies

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right