Deloitte živě 

ČNB: Další zásah proti inflaci

Inflace stále sílí a měnová politika musí držet krok, pokud se jí má podařit dostat ji opět pod kontrolu. Na první pohled se to může zdát jako donkichotský boj s větrnými mlýny, centrální banka zvyšuje úrokové sazby a inflace přesto dále sílí, nicméně vliv přísnější měnové politiky se zatím v inflaci ještě nestačil projevit. Dnes ČNB zvýšila základní repo sazbu o dalších 75 bazických bodů na 5,75 procenta. Vyšší úrokové sazby česká ekonomika viděla naposledy v září 1999.

Za současnou inflací je souhra tří vlivů, vnější nabídkový šok (vysoké ceny energií a dalších komodit), oživení domácí poptávky po pandemii a postupně vzlínající inflační očekávání. S prvním faktorem si měnová politika poradit neumí, poptávku ovšem zchladit dokáže. A bez správného načasování a dostatečné razance by centrální banka riskovala, že se inflační očekávání dlouhodobě odpoutají od kotvy inflačního cíle.

ČNB také zveřejní novou prognózu inflace a růstu ekonomiky. Nejspíše nebude překvapivé, když – podobně jako u jiných institucí – dojde ke zvýšení odhadu inflace a naopak zhoršení vyhlídek růstu HDP.

Je možné, že ČNB ještě bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, nyní se hraje především o inflační očekávání a to není malá sázka.

 

Makroekonomické novinky Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right