Poradenství 

ČNB: Intervence proti oslabování kurzu koruny

Česká měna podobně jako řada jiných aktiv na finančních trzích během ruské invaze na Ukrajině výrazně ztrácí. Postupně oslabila z úrovně 24,30 CZK/EUR až na 25,60 CZK/EUR. Vzhledem k tomu, že toto oslabení představuje další inflační faktor přispívající k již beztak vysoké inflaci, rozhodla se ČNB zasáhnout na devizovém trhu a prodejem deviz zmírnit oslabování kurzu koruny.

Výhodou české centrální banky je, že má více než dost prostředků k intervenci na obranu vlastní měny. Pro centrální banky není problém intervenovat proti nadměrnému posilování, opačné operace ovšem limituje výše devizových rezerv. Nicméně ČNB disponuje rezervami v objemu zhruba 157 mld. EUR, tj. 62 procent HDP, což je dostatečný objem. Dokonce až zbytečně vysoký a ČNB to přináší ztráty při dlouhodobém trendu posilování kurzu. Aktuálními intervencemi tak ČNB zabíjí dvě mouchy jednou ranou, zasahuje proti oslabování kurzu koruny a zároveň jí to pomůže alespoň částečně snížit velmi vysoké devizové rezervy.

Hlavní příčina oslabování kurzu, válečný konflikt na Ukrajině, má rozuzlení v nedohlednu. Proto nevíme, jak dlouho a jak výrazně může ještě česká měna oslabit. Nicméně ČNB má tak vysoké rezervy, že může v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu velmi dlouho. Vzhledem k současné vysoké inflaci je snaha limitovat další inflační tlaky prostřednictvím oslabování kurzu zcela na místě. Dalším krokem, kterým by tuto snahu mohla ČNB podpořit, je další zvýšení úrokových sazeb

intervence Komentáře Davida Marka

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right