Deloitte živě 

ČNB: snížení sazeb o 50 bazických bodů

Bankovní rada se rozhodla snížit sazby o 50 bazických bodů. Hlavní dvoutýdenní repo sazba tak aktuálně činní 6,25 %. To je správné rozhodnutí v situaci, kdy silné inflační tlaky již polevily, ale naopak reálná ekonomika pokulhává. Byť se na konci loňského roku ekonomika těsně vyhnula recesi, žádný překotný růst nás nečeká. V tomto prostředí je logické nemít příliš restriktivní měnovou politiku. Ostatně již podzimní prognóza počítala s razantním snižováním sazeb na začátku tohoto roku a v nové prognóze tomu nebude jinak.

Poněkud nešťastná je skutečnost, že bankovní rada dnes rozhodovala bez znalosti inflace za leden – ta bude zveřejněna příští týden. Dá se očekávat, že se bude pohybovat okolo 3 %, tj. na horní hraně tolerančního pásma pro inflační cíl. I po dnešním snížení sazeb tak hlavní sazba zůstane vysoko nad inflací, čili reálně kladná a dostatečně restriktivní, aby zajistila další pokles inflace směrem k inflačnímu cíli, ke kterému by se měla dostat na začátku příštího roku, tj. na horizontu měnové politiky.

Počítáme s tím, že ČNB bude snižovat sazby o 50 bazických bodů i na dalších zasedáních, a pokud se nestane nic neočekávaného, mohla by se hlavní sazba na konci tohoto roku dostat až na 3,50 %.

Makroekonomické novinky Ekonomika Inflace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right