Daně 

Daňové přiznání aneb když nejde jen o příjem ze zaměstnání

S blížícím se koncem března se daňoví poradci setkávají se spoustou dotazů svých klientů a známých, zda se jich také netýká podání daňového přiznání. Nejde jen o příjmy ze zaměstnanání, dani podléhají například honoráře z přednášek, odměny členů výboru SVJ či příjmy z nájmu. Zkrátka... Je potřeba dávat si pozor a nezapomínat. Jinak to daňový úřad udělá za vás.

Šest situací, u nichž byste měli zpozornět:

  1. ČR je vám malá: pracovali jste v minulém roce kromě ČR ještě v jiném státě; jakmile platíte daně v zahraničí a zároveň jste český daňový rezident, musíte v českém daňovém přiznání uvést jak příjmy z ČR, tak příjmy ze zahraničí – dvojímu zdanění příjmů můžete zamezit, je-li mezi ČR a daným státem uzavřená smlouva o zamezení dvojímu zdanění; nezapomeňte ale na potvrzení o zahraničním zdanění.
  2. Pracujete na několika frontách: například vedle svého hlavního zaměstnání ještě občas přednášíte na odborné konferenci, vypomáháte s vedením sportovního klubu nebo jste ve výboru společenství vlastníků jednotek; do svého daňového přiznání za uplynulý rok pak musíte uvést všechny příjmy, které za tyto činnosti dostáváte.
  3. Investovali jste do realit na pronájem: příjmy z nájmu obdržené během roku 2017 uvedete do daňového přiznání a oproti nim si uplatníte buď skutečné výdaje, nebo paušální výdaje; dle našich zkušeností mnohdy na pronajímanou nemovitost upozorní finanční úřad zvídavá sousedka, vyplatí se tedy na příjmy z nájmu nezapomínat.
  4. Nechali jste se zlákat Airbnb: nabízíte-li spolu s nemovitostí ještě služby (úklid, ložní prádlo…), jedná se nejspíš o podnikání a nikoliv „jen“ pronájem – kromě toho, že byste měli mít na takovouto činnost živnostenský list, budete muset příjmy od Airbnb uvést do přiznání jako příjmy ze samostatné činnosti a platit také pojistné na sociální zabezpečení (při splnění dalších podmínek) a na zdravotní pojištění.
  5. Baví vás obchodování s cennými papíry: příjmy z prodaných cenných papírů, nesplní-li podmínky pro osvobození (např. držbu déle než 3 roky nebo celkový příjem menší než 100 tisíc), musíte v přiznání uvést, i kdybyste na nich ve skutečnosti prodělali; pozor také na dividendy od jiných než českých společností: musíte je v daňovém přiznání uvést (v hrubé výši) a můžete si případnou zahraniční daň započítat oproti české dani.
  6. Kupujete a prodáváte kryptoměny nebo jimi platíte: kryptoměna není podle českých předpisů ani měna, ani cenný papír, každá transakce s ní se musí řešit speciálně a pravděpodobně povede k povinnosti podat daňové přiznání.

Podání daňového přiznání nemusí nutně znamenat vysoký doplatek daně, mnohdy se naopak poplatníkovi kvůli uplatnění slev na dani, odčitatelných položek či daňového zvýhodnění daň vrací. Dejte si pozor, ať vám vaše příjmy nemusí připomenout finanční úřad – díky rozsáhlé mezinárodní výměně informací od finančních institucí či zaměstnavatelů, ale i kvůli zvědavým sousedům ví totiž často víc, než si myslíte.

Daňové přiznání Finanční uřad

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right