Deloitte živě 

Deloitte Technology Fast 50: České firmy bodovaly, startup FTMO je nejrychleji rostoucí společností ve střední Evropě

První místo ve středoevropském žebříčku Deloitte Technology Fast 50 a nejrychlejší tempo růstu v historii soutěže. Takové skóre si ve 22. ročníku soutěže připsal český fintechový startup. Ani zdaleka však nešlo o jediný český úspěch – v rámci celé evropské padesátky tech firem se objevilo hned 19 společností z Česka. Vedle FTMO se na předních příčkách umístily například také společnosti Driveto či DoDo, v kategorii Growth Stars pak bodovaly Cyrkl a Alis Tech.

Předávání cen Deloitte Technology Fast 50, které se uskutečnilo 25. listopadu, se neslo ve zvláště slavnostním duchu. A to nejen proto, že oproti předchozímu ročníku, kdy vyhlášení probíhalo plně online, se předávání cen přesunulo do pražského divadla Archa. Rok 2021 byl pro české firmy především milníkem co se týká výsledků. Dominantní zastoupení měly totiž tuzemské společnosti na stupních vítězů v hlavním žebříčku Fast 50 i kategorii Growth Stars.

Nejrychleji rostoucí firmou ve střední Evropě se stala česká fintechová společnost FTMO. Tržby této firmy vzrostly v měřeném období o 39 432 %, čímž získala prvenství nejen v rámci českého žebříčku a v regionu CE, ale stala se také firmou s nejrychlejším růstem tržeb v celé historii Deloitte Technology Fast 50. V soutěži však FTMO není nováčkem – v loňském roce ještě jako společnost FF Trader získala ocenění v kategorii Rising Stars (dnes Growth Stars) pro nadějné, rychle rostoucí mladé firmy. A jak při přebírání ceny prozradil Otakar Šuffner, spoluzakladatel a CEO společnosti, FTMO nehodlá usnout na vavřínech: „Pracujeme na tom, abychom rostli i nadále, v tomto i dalším roce chceme přidávat nové služby a věřím, že se tady třeba ještě někdy uvidíme.“

Druhou nejúspěšnější českou technologickou firmou se stala společnost Driveto, která se s tempem růstu 5 829 % umístila v rámci středoevropského regionu na 3. místě. „Česká, ať už startupová nebo technologická scéna je v Evropě velmi silná a v Česku je hodně úspěšných firem, což Fast 50 jen dokazuje,“ shrnul úspěch českých technologických firem v mezinárodním prostředí Adam Szabó, CEO společnosti Driveto.

„V Česku neustále vznikají zajímavé projekty. Na programu Fast 50 je skvělé, že žádná firma nemůže raketově růst donekonečna a udržet se tak v soutěži věčně. To dává prostor stále novým společnostem. Úspěšní zakladatelé firem jsou vzory pro mladé začínající podnikatele, kteří se pak do naší soutěže hlásí a následně vítězí. Vybudovali jsme skvělou tech komunitu, která si pomáhá, předává si zkušenosti a navzájem se inspiruje,” říká Kateřina Novotná, leader programu Technology Fast 50 pro Českou republiku.

České firmy v TOP 10 Deloitte Technology Fast 50 za rok 2021

1. FTMO (FF Trader), tempo růstu: 39 432 %

3. Driveto, tempo růstu: 5 829 %

4. DoDo, tempo růstu: 3 668 %

5. ThreatMark, tempo růstu: 2 854 %

8. DataSentics, tempo růstu: 1 955 %

10. Big Hub, tempo růstu: 1 795 %

Kompletní přehled umístěných firem najdete na webových stránkách Deloitte Technology Fast 50.

Kromě hlavního žebříčku Fast 50 bodovaly české firmy také v kategorii Growth Stars určené společnostem, které mají růstový potenciál, ale nejsou na trhu ještě dostatečně dlouho. Na druhém místě se umístil český startup, digitální odpadové tržiště Cyrkl, třetí pozici obsadila česká společnost ALIS Tech, která vyvíjí inovativní technologie, jež přispívají ke zvýšení bezpečnosti práce. „Šli jsme po problému, který jsme ve společnosti viděli. A ten byl, že ze sta miliard tun materiálu, který jako Země získáme, jedna třetina skončí jako odpad a my z toho neumíme velkou část použít,“ popsal při přebírání ceny prvotní myšlenku startupu Cyrkl Cyril Klepek, zakladatel a CEO společnosti.

Recept na úspěch podle vítězů: Jak se stát nejrychleji rostoucí tech firmou?

Adam Szabó, CEO, Driveto (3. místo, růst 5 829 %): „Největší driver je náš produkt – flexibilní pronájem, který je úplně jiný než standardní pořízení auta. Také kdybychom nebyli online v covidové situaci, tak bychom těchto čísel asi nikdy nedosáhli. Nejdůležitější je ale flexibilita. Flexibilita, kterou nabízíme našim zákazníkům, je právě ten důvod, proč máme tato čísla.“

Marek Vašíček, spoluzakladatel a CTO, FTMO (1. místo, růst 39 432 %): „Musíte makat, musíte najít dobré lidi, jít si za svým a hlavně dělat dobrou službu. A myslet na lidi, pro které to děláte. Úspěch se pak dostaví.“

V neposlední řadě si skleněnou sošku odnesly tři české firmy také v kategorii Impact Stars. V rámci té jsou oceňovány společnosti, které mají zvláštní společenský přínos. Startup Carebot vyvinul umělou inteligenci pro automatickou identifikaci onemocnění z rentgenových snímků plic, která dokáže během chvilky rozeznat zápal plic, onemocnění covid-19 či nádory. Další oceněnou firmou byla společnost Nafigate Corporation, která má patentované biologické know-how pro výrobu nové generace udržitelných materiálů a zabývá se proměnou odpadů na užitečné materiály a produkty. Třetí firmou, která získala cenu v kategorii Impact Stars, je startup AnthonnyApp, který řeší parkování a dopravu.

Nejen kompletní žebříček všech českých i ostatních středoevropských společností v rámci programu Deloitte Technology Fast 50, ale také příběhy nejúspěšnějších českých firem či záznam ze slavnostního předávání najdete na webových stránkách programu.

Deloitte Technology Fast 50

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right