Deloitte živě 

HDP ve 2. čtvrtletí vzrostl

Hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí opět vrátil k růstu. Podle prvního odhadu rostl mezikvartálně o 0,6 % po poklesu o 0,3 % v prvním čtvrtletí. Meziroční růst ve výši 7,8 % byl silně ovlivněn nízkou srovnávací základnou ze druhého čtvrtletí 2020, kdy byla velká část ekonomiky v lockdownu.

Ve druhém čtvrtletí se již uvolnila epidemiologická opatření, která brzdila v prvním čtvrtletí zejména odvětví služeb. Zpracovatelský průmysl byl hlavním tahounem růstu ve druhém čtvrtletí, byť i ten se potýkal s problémy s nedostupností vstupů (zejména polovodičových čipů). Nebýt jich, mohl růst ještě rychleji. Z poptávkového hlediska přispěl zejména čistý export a tvorba hrubého kapitálu. Obnovil se i růst spotřeby domácností.

Naši prognózu růstu HDP na tento rok máme aktuálně pod revizí. Vzhledem k tomu, že podle Mezinárodního měnového fondu by naši hlavní obchodní partneři měli letos růst zhruba o 4 % (Německo o 3,6 %), lze podobně rychlý růst očekávat i pro českou ekonomiku. Hlavními riziky pro ekonomický vývoj jsou nedostatek materiálu (polovodičových čipů, oceli, dřeva a dalších komodit) a obnovený nedostatek pracovní síly.

HDP

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right