Deloitte živě 

HDP ve 4. čtvrtletí: obrat u spotřeby domácností

Hrubý domácí produkt vzrostl ve 4. čtvrtletí 2023 mezikvartálně o 0,2 %, v porovnání s 4. čtvrtletím 2022 byl nižší o 0,2 %. Za celý rok 2023 klesl HDP o 0,4 %. Jedná se nicméně o první odhad, který může být revidován oběma směry.

Mezičtvrtletní růst HDP ve 4. čtvrtletí lze označit za mírně pozitivní překvapení. Vzhledem k vývoji předstihových ukazatelů se čekal spíš další mezikvartální pokles. Ekonomice ve 4. čtvrtletí pomohla zejména zahraniční poptávka, ale po dlouhé době pozitivně přispěla i spotřeba domácností. Z nabídkové strany přispěl zejména zpracovatelský průmysl. Předpokládáme, že primárně průmysl automobilový.

Obrat u spotřeby domácností ukazuje, že ekonomika by již měla mít to nejhorší za sebou. Inflace na začátku roku klesne na hodnoty mírně nad cílem České národní banky, což umožní obnovit reálný růst mezd po dvou letec poklesu reálné mzdy, což podpoří poptávku v ekonomice. Bohužel ani v tomto roce nás žádný překotný růst nečeká. Po poklesu o 0,4 % v roce 2023 očekáváme růst o 1,1 %.

Makroekonomické novinky HDP

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right