Technologie  Deloitte živě 

Inovace v Evropě: Pokročilé technologie nepovedou k zániku pracovních míst

O Evropě často panuje názor, že vlivem finanční krize trpí inovačním deficitem, že málo investuje do výzkumu, digitalizace a vzdělávání a že byla dávno překonána Asií a Spojenými státy. Vyhlídky však nejsou ani zdaleka tak černé. Podle studie Innovation in Europe společnosti Deloitte se růst inovací úspěšně vzpamatovává, převládá optimistická atmosféra a navzdory nepříznivým okolnostem tak Evropa i nadále zůstává tahounem v oblasti inovací.

Z průzkumu, kterého se zúčastnilo 760 evropských společností z 16 zemí Evropy, vyplývá, že hlavním impulsem pro inovace jsou nové technologie. Domnívá se to 92 % z dotázaných společností. Nejsilnějším hybatelem jsou především v oblastech investičního managementu a pojišťovnictví.

Roboti nás však na pracovních pozicích v dohledné době nahrazovat nebudou – 41 % zaměstnavatelů naopak počítá s nárůstem zaměstnanců na plný pracovní úvazek. 29 % potom neočekává s příchodem nových technologií žádné změny a jen 23 % očekává pokles. Se snižováním počtu zaměstnanců počítají především společnosti z oblastí energetiky a pojišťovnictví.

Uplatnění nových technologií

Kde přesně budou nové technologie uplatněny? Kupříkladu umělá inteligence má největší potenciál v oblasti výzkumu a vývoje, počítače a informační technologie by zase mohly přispět v inovacích nákupu a robotizace pomůže oblasti výroby. Napříč různými společnostmi naleznou uplatnění všechny druhy pokročilých technologií.

Ve kterých odvětvích najdou nové technologie využití?

Robotizace procesu automatizace napomůže zkvalitnění a zrychlení procesu výroby. Domnívá se to 38 % z dotázaných firem.

Technologické novinky z oblasti datové analýzy se podle 32 % dotázaných společností pozitivně promítnou na plánování a tvorbě strategií.

Umělá inteligence zatím v pracovním procesu člověka nenahradí, ale inovacím v oblasti výzkumu a vývoje dozajista pomůže. Tento názor zastává 25 % dotázaných zaměstnavatelů.

Rozšířená a virtuální realita přiblíží nabízené produkty potenciálním zákazníkům. Podle 20 % z dotázaných firem se uplatní zejména v oblasti prodeje.

Naopak rozporuplný postoj mají společnosti k blockchainu. 19 % sice předpokládá jeho využití v oblasti dopravy, na druhou stranu 20 % se domnívá, že nenajde uplatnění vůbec.

Nové technologie jsou hybatelem evropských inovací, paradoxně se ale nepřímo podílí i na jejich stagnaci. Z dotázaných společností se 25 % domnívá, že brzdou je mimo jiné nedostatek technických znalostí jejich zaměstnanců. Obzvlášť citelný je tento problém v malých firmách, které zpravidla nevyužívají služeb externích odborníků a zároveň neškolí stávající zaměstnance pro práci s technologickými novinkami. Nejčastější překážkou inovací obecně je však kulturně podmíněná neochota ke změnám. Tento názor zastává 34 % dotázaných společností.

Přestože v oblasti inovací působí řada negativní vlivů, evropské společnosti v otázce pokroku nijak nezaostávají. Nesmí ale usínat na vavřínech, měly by se chopit příležitostí ke zlepšení a více uvažovat za hranicí tradičních inovací, vyplývá ze studie.

Zajímá vás budoucnost inovací? Chcete se dozvědět více o užívání nových technologií? Přečtěte si kompletní znění studie Innovation in Europe.

Inovace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right