Deloitte živě 

Leden přinesl mírné zhoršení situace na trhu práce

Podíl nezaměstnaných v populaci 15–64 se v lednu zvýšil o 0,3 procentního budu na 4,0 %. Meziročně se jedná o nárůst o 0,1 procentního bodu. Na úřadech práce bylo evidováno 296 tis. uchazečů o zaměstnání, o 16 tis. více než v prosinci. Nárůst nezaměstnanosti v lednu je dán jednak sezónními faktory (sezónní propouštění v zemědělství či stavebnictví), ale i nesezónními faktory, viz meziroční nárůst nezaměstnanosti. Po sezónním očištění se dle našeho odhadu podíl nezaměstnaných zvýšil o 0,1 procentního bodu na 3,7 %.

Volných pracovních míst opět ubylo. Aktuálně jich úřady práce evidují 267 tis., o 5 tis. méně než v prosinci. Na jedno volné pracovní místo připadá 1,12 nezaměstnaného. Po velmi dlouhé době zde máme více nezaměstnaných než volných pracovních míst. Dokonce i dosažitelných nezaměstnaných je více než volných pracovních míst (272 tis. vs. 267). Nicméně i tak na trhu práce pokračuje nedostatek pracovních sil.

Vidíme, že firmy hlavně v průmyslu opatrně propouštějí. Zaměstnanost v průmyslu se už dostala pod 1 milion. Na druhou stranu, propuštění zaměstnanci v současné situaci nebudou mít problém najít novou práci jinde v ekonomice. Je otázkou, nakolik situace okolo Liberty Ostrava přispěla k lednovému nárůstu nezaměstnanosti. Zaměstnanci této firmy jsou zatím na překážkách, takže by neměli rozšiřovat počty nezaměstnaných.

Tento rok počítáme se stagnací nezaměstnanosti na 3,6 % a následně v dalších letech s pozvolným poklesem.

Makroekonomické novinky Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right