Deloitte živě 

Maloobchod v březnu stabilně rostl, průmyslová výroba konečně zabrala

Průmysl v březnu zabral a po dvou meziměsíčních poklesech v lednu (-0,3 % m/m) a únoru (-1,3 % m/m) si připsal meziměsíční růst o 1,4 % (po sezónním očištění). Meziročně sice došlo k poklesu o 1,1 %, ale tento pokles byl dán chybějícími dvěma pracovními dny oproti březnu 2017. Po očištění o efekt pracovních dnů vzrostl průmysl meziročně o 5,5 %.

Co potěšující není, je meziroční pokles výroby motorových vozidel – stěžejního odvětví české ekonomiky, a to o 5,8 %. Takto hluboký meziroční pokles není vysvětlitelný ani dvěma chybějícími pracovními dny. Je otázka, jestli se do produkce automobilového průmyslu negativně nepromítlo mzdovém vyjednávání ve Škodě Auto.

 

Slušné růsty naopak zaznamenala odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, výroba počítačů a elektrických zařízení a výroba farmaceutických výrobků.

 

Průmyslové firmy se musejí potýkat s rostoucími náklady práce. V březnu vzrostla průměrná mzda o 6,1 % na 33 458 Kč. V důsledku toho firmám rostou jednotkové mzdové náklady, konkrétně v březnu vzrostly dle našich odhadů meziročně o 9,3 %. Dále se firmy musejí potýkat s posilující korunou, která jim ukrajuje z korunových tržeb z vývozu. Na druhou stranu je koruna dle našich odhadů stále podhodnocená oproti svému rovnovážnému kurzu.

 

Letos by měla průmyslová výroba oproti loňsku zpomalit, dle našich odhadů na 3,9 % z 6,5 %.

 

Maloobchodní tržby vzrostly v březnu meziročně o 3,7 %. Pokud opět vezmeme v úvahu chybějící dva pracovní dny, pak vzrostly o 4,4 % meziročně.

 

Maloobchodní tržby vzhledem k situaci na trhu práce, rychlému růstu mezd a pozitivní náladě spotřebitelů dlouhodobě rostou. Na tomto trendu se v dohledné době nic nezmění. V samotném březnu ještě tržbám maloobchodních prodejců pomohly Velikonoce.

Maloobchodní tržby Průmyslová výroba Maloobchod

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right