Deloitte živě 

Maloobchod v květnu – apetit spotřebitelů nepolevuje

Maloobchodní tržby vzrostly v květnu o 5,0 % meziročně, což bylo v souladu s naším odhadem. Květen měl letos stejně pracovních dnů jako květen loňského roku, takže kalendářní efekty tentokrát nehrály roli. Meziměsíčně vzrostly maloobchodní tržby o 0,4 %.

Apetit spotřebitelů nepolevil ani v květnu a maloobchodní tržby pokračovaly ve slušném růstu. Důvody tohoto vývoje jsou nasnadě – nezaměstnanost je extrémně nízká a dále klesá, mzdy prudce rostou a inflace zůstává (zatím) nízká. Z nedávno zveřejněných sektorových účtů vyplynulo, že výdaje domácností rostou rychleji, než jejich příjmy a klesá tak míra úspor domácností. Tento vývoj nelze označit za zdravý.

V samotném květnu rostly výdaje domácností za nepotravinářské zboží (o 5,5 % meziročně), za pohonné hmoty (o 5,4 %) a za potraviny (o 3,5 %). Klesaly naopak tržby za prodej a opravy motorových vozidel (o 3,5 %), což není dobrá zpráva pro český automobilový průmysl. Jak jsme dlouhodobě zvyklí, prudce rostly prodeje přes internet (o 16,4 %) a navýšily tak svůj podíl na maloobchodních tržbách. Tento rok očekáváme růst maloobchodních tržeb o 4,3 %.

Maloobchodní tržby

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right