Deloitte živě 

Maloobchod v květnu: Začínající několikaměsíční pokles?

V maloobchodních tržbách se v květnu již naplno projevuje klesající spotřeba domácností. Pokles je zaznamenán v meziměsíčním i meziročním srovnání, to se naposledy stalo v lednu 2021. Tehdy ovšem probíhal několikaměsíční lockdown, nyní je situace diametrálně odlišná. Maloobchodní tržby bez motorových vozidel meziměsíčně po kalendářním i sezónním očištění klesly o 2,3 procenta. V meziročním srovnání klesly maloobchodní tržby po kalendářním očištění o 6,9 procenta.

Tržby klesaly vesměs ve všech segmentech nepotravinového zboží, největší propad zaznamenaly prodeje oděvů, obuvi a koženého zboží – meziročně o 15,3 procent. Za zmínku stojí také snížení tržeb v segmentu kultury o 14,8 procent, tržeb prodejů počítačů o 9,8 procenta  či prodej na internetu o 10,1 procent. Ten však může být dán vysokou srovnávací základnou z minulého roku kvůli částečnému lockdownu a přelivem poptávky do kamenných obchodů. K výrazným propadům došlo také v segmentu prodeje potravin, které klesly o 6,3 procenta. I přes zvýšení výroby automobilů v květnu došlo trochu překvapivě k poklesu prodeje v automobilovém segmentu již desátý měsíc v řadě, tentokrát o 11,7 procenta.

Z indikátorů důvěry spotřebitelů, který je nejníže od roku 1999, bylo zřejmé, že dojde v následujících měsících k poklesu maloobchodních tržeb. K tomu dochází veskrze ve všech segmentech, domácnostem klesá disponibilní příjem kvůli vysoké inflaci, omezují poptávku po zbytných statcích a tím i celkovou spotřebu. ČNB stále pokračuje ve zvyšování úrokových sazeb, což vede také z části k preferenci úspor nad spotřebou. Dle našeho modelu očekáváme v tomto roce pokles maloobchodních tržeb o 0,5 procenta, pokles je očekáván také v příštím roce. Recese se tak pravděpodobně stává nevyhnutelnou.

Makroekonomické novinky Maloobchod

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right