Deloitte živě 

Maloobchod v prosinci: odraz ode dna na konci roku

Maloobchodní tržby v prosinci v meziročním srovnání rostly druhý měsíc v řadě a zdá se, že v souladu s poklesem inflace začíná spotřeba domácností pozvolna růst. Maloobchodní tržby bez motorových vozidel meziměsíčně po kalendářním i sezónním očištění vzrostly o 0,2 %. V meziročním srovnání se zvýšily maloobchodní tržby po kalendářním očištění o 1,6 %. Za celý rok 2023 poklesly maloobchodní tržby o 4,1 %.

Pokles za celý rok je dán bezprecedentním nárůstem inflace, která výrazně snižovala reálné příjmy domácností. Světlo na konci tunelu je patrné v závěru roku, neboť inflace postupně klesá a růst nominálních mezd začíná inflaci pozvolna překonávat. Tržby rostly zejména v oblasti nepotravinového zboží o 2,6 %, z toho nejvíce rostly prodeje počítačů a jiných mobilních zařízení o 11,2 %, tržby kosmetického zboží o 15,5 % či prodeje farmaceutických výrobků o 5,6 %.

Třetí měsíc v řadě rostou rovněž prodeje zboží na internetu. Prodeje potravin vykazují pokles již dvacátý měsíc v řadě, konkrétně v prosinci o 0,2 %. I zde ovšem tempo poklesu zpomaluje a lze očekávat zlepšení i v tomto segmentu. Samostatnou kapitolou jsou prodeje automobilů, kde tržby vzrostly o 7,5 % a zaznamenaly růst po celý minulý rok.

Česká ekonomika dle předběžného odhadu překvapivě vzrostla ve 4. čtvrtletí 2023 mezičtvrtletně o 0,2 %. Je pravděpodobné, že inflace se na začátku letošního roku výrazně přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli a reálné příjmy výrazně vzrostou. Opomenout nelze rovněž stále naakumulované úspory domácností nad dlouhodobým průměrem, které by při očekávaném poklesu úrokových sazeb mohly být rozpuštěny. Za celý letošní rok proto očekáváme růst maloobchodních tržeb zhruba o 4 %.

Makroekonomické novinky Maloobchodní tržby Maloobchod Inflace

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right