Deloitte živě 

Nezaměstnanost v březnu zaznamenala sezónní pokles

Podíl nezaměstnaných v populaci 15–64 v březnu poklesl o 0,1 procentního bodu na 3,9 %. Meziročně se jedná o nárůst o 0,2 procentního bodu. Na úřadech práce bylo evidováno 289 tis. uchazečů o zaměstnání, o 7 tisíc méně než v únoru. Po sezónním očištění dle našeho odhadu podíl nezaměstnaných stagnoval na 3,7 %.

Počet volných pracovních míst stagnoval. Aktuálně jich úřady práce evidují 269 tisíc. Na jedno volné pracovní místo připadá 1,07 nezaměstnaného. Nicméně dosažitelných nezaměstnaných je méně než volných pracovních míst (265 tis. vs. 269 tis.). O nějaké zásadní změně situace na trhu práce tak nelze hovořit. I nadále pokračuje nedostatek pracovních sil.

Situace v české ekonomice se začíná pozvolna obracet. Inflace klesla ke 2 % a díky tomu se obnoví reálný růst mezd, což zvýší poptávku v ekonomice. Energetická krize je snad také minulostí. Letos bychom se tak měli dočkat ekonomického růstu, byť pomalého. Tento rok tedy počítáme s mírným poklesem nezaměstnanosti na 3,5 %, který by měl pokračovat i v následujících letech.

Makroekonomické novinky Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right