Deloitte živě 

Nezaměstnanost v červenci: mírný sezónní nárůst v důsledku nástupu absolventů na trh

Podíl nezaměstnaných v populaci 15–64 v červenci vzrostl o 0,1 procentního bodu na 3,5 %. Meziročně je vyšší o 0,3 procentního bodu. Na úřadech práce bylo evidováno 259 tisíc uchazečů o zaměstnání, o 9 tisíc více než v červnu. Po sezónním očištění dle našeho odhadu podíl nezaměstnaných stagnoval na 3,6 %, pokles nezaměstnanosti je tedy dán čistě sezónními faktory.

V červenci každoročně absolventi nastupují na trh práce a část z nich si nenajde zaměstnaní a zaregistruje se na úřadech práce. V současné situaci na trhu práce si ale zaměstnání najdou velmi rychle.

Volných pracovních míst v červenci mírně ubylo. Aktuálně úřady práce evidují 286 tisíc (o tisíc méně než v červnu). Ale jedná se o výjimku. Letos pracovní místa opět přibývají, zatímco loni od února jejich počet klesal. Česká ekonomika se po odeznění energetické krize dostala znovu do stavu nedostatku pracovních sil (volných pracovních míst je více než nezaměstnaných). Na jedno volné pracovní místo připadá 0,9 nezaměstnaného.

Ekonomika se dostává z mělké recese, když v prvním čtvrtletí HDP mezikvartálně stagnoval, v druhém čtvrtletí podle prvního odhadu vzrostl o 0,1 %. Energetická krize je, zdá se, již také minulostí. Výhled zpracovatelského průmyslu ale není příliš optimistický. Index nákupních manažerů v červenci vykázal 41,4 bodu, tj. úroveň značící prudký pokles průmyslu. Ekonomice tak bude trvat delší čas dostat se z mělké recese. Na trh práce ale nejspíš tento vývoj nebude mít vliv. Nedostatek pracovních sil je v české ekonomice natolik silně zakořeněn, že jej jen tak něco nezmění. Letos čekáme mírný nárůst nezaměstnanosti na 3,6 % z loňských 3,4 % a od příštího roku počítáme s pozvolným poklesem nezaměstnanosti.

Makroekonomické novinky Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right