Deloitte živě 

Nezaměstnanost v červnu: Zlom na trhu práce na dohled?

Podíl nezaměstnaných v populaci 15 až 64 let v červnu klesl o 0,1 procentního bodu na 3,1 %. Sezónně očištěná míra nezaměstnanosti dle našeho dohadu stagnovala na 3,3 %. Pokles nezaměstnanosti tak byl dán sezónními faktory.

Na úřadech práce bylo evidováno 231 tisíc uchazečů o zaměstnání, zhruba o 4 tisíce méně než v květnu. Počet volných pracovních míst poklesl na 319 tisíc, o 18 tisíc méně než v květnu. Od února (od začátku ruské invaze na Ukrajinu) počet volných pracovních míst klesá. Tehdy počet volných pracovních míst přesahoval 360 tis. Nicméně na trhu práce je stále nedostatek zaměstnanců, a to navzdory migraci z Ukrajiny. Na jedno volné pracovní místo připadlo 0,7 uchazeče o zaměstnání.

Je otázka, jakým směrem se trh práce bude dále vyvíjet. Máme zde statisíce migrantů z Ukrajiny a recese je za dveřmi, možná v ní už naše ekonomika je.  Pokud by nedošlo k obnovení dodávek plynu do Německa po letní odstávce plynovodu Nord Stream 1, byla by hluboká recese nevyhnutelná a s ní i nárůst nezaměstnanosti. Rok 2022 by tak mohl být zásadní přelom ve vývoji na trhu práce, když jím nebyl rok 2020. Zhruba sedmiletá epizoda nedostatku zaměstnanců by tak letos mohla skončit a s ní i permanentní mzdová inflace. Zaměstnavatelům i ČNB by se dýchalo lépe. Zaměstnancům by přibyla jedna starost navíc.

Makroekonomické novinky Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right