Deloitte živě 

Nezaměstnanost v květnu klesla díky sezónním vlivům

Podíl nezaměstnaných v populaci 15–64 v březnu poklesl o 0,1 procentního bodu na 3,5 %. Meziročně je vyšší o 0,3 procentního bodu. Na úřadech práce bylo evidováno 254 tis. uchazečů o zaměstnání. Po sezónním očištění dle našeho odhadu podíl nezaměstnaných stagnoval na 3,6 %, pokles nezaměstnanosti je tudíž dán čistě sezónními faktory, nikoliv vývojem ekonomiky.

Volných pracovních míst tento rok opět přibývá. Loni od února volná pracovní místa ubývala, ale letos došlo k obratu. Aktuálně úřady práce evidují 286 tis. volných pracovních míst. V květnu přibylo zhruba tisíc volných pracovních míst. Česká ekonomika se po odeznění energetické krize opět vrátila do zajetých kolejí a volných pracovních míst je více než uchazečů o zaměstnání. Na nedostatku zaměstnanců v české ekonomice se tedy nic nemění.

Ekonomika se dostává z mělké recese, když v prvním čtvrtletí HDP mezikvartálně stagnoval. Energetická krize je, zdá se, již také minulostí. Situace na trhu práce se tak již nezhorší. Míra nezaměstnanosti po očištění o sezónní efekty by měla ve zbytku roku stagnovat. Snižovat by se měla začít v příštím roce. Za celý rok 2023 čekáme v průměru podíl nezaměstnaných 3,6 %, o 0,2 procentního bodu více než loni.

Makroekonomické novinky Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right