Poradenství 

Nezaměstnanost v listopadu 2021

Podíl nezaměstnaných se podle očekávání v listopadu snížil o 0,1 procentního bodu na 3,3 %. V meziročním srovnání se jedná o pokles o 0,5 %.

I přes nižší aktuální podíl nezaměstnaných oproti listopadu 2020 stále ještě nejsme na předkoronavirové úrovni. V listopadu 2019 činil totiž podíl nezaměstnaných 2,6 %. Potěšitelné však je, že nezaměstnanost klesla navzdory tomu, že v listopadu má kvůli konci sezónních prací tendenci spíše růst. To svědčí o zlepšování již tak velmi dobré situace na trhu práce.

Na úřadech práce bylo v listopadu evidováno 246 tisíc uchazečů o zaměstnání, což bylo meziměsíčně o 6 tisíc méně, meziročně pak dokonce o 29 tisíc zájemců méně. Počet volných pracovních míst se mírně snížil na 345 tisíc. Na jedno volné pracovní místo tak stále připadá 0,71 uchazeče o zaměstnání.

Listopadová čísla svědčí o tom, že náš trh práce se velmi dobře vyrovnává s šoky, jako je globální čipová krize, kvůli které musely razantně omezit výrobu české automobilky. Samozřejmě pomáhá nově obnovený program Antivirus (Kurzarbeit). Trh práce se tak i nadále nachází ve stavu, kdy je problémem nedostatek zaměstnanců. Na tom by se v dohledné době nemělo nic změnit.

Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right