Deloitte živě 

Nezaměstnanost v listopadu: opětovný mírný pokles volných pracovních míst

Podíl nezaměstnaných v populaci 15–64 v listopadu stagnoval na 3,5 %, což je stejná úroveň jako v listopadu 2022. Na úřadech práce bylo evidováno 263 tis. uchazečů o zaměstnání, o 3 tis. více než v říjnu. Po sezónním očištění dle našeho odhadu podíl nezaměstnaných stagnoval na 3,7 %.

Volných pracovních míst opět ubylo. Aktuálně jich úřady práce evidují 279 tis., o 2 tis. méně než v říjnu. Na jedno volné pracovní místo připadá 0,9 nezaměstnaného. Volných pracovních míst ubývá od června, ale nejedná se o nic dramatického. V současné situaci nedostatku poptávky v ekonomice, kdy se ekonomika ve 3. čtvrtletí dostala opět do recese, nedává pro firmy smysl nabírat mnoho nových zaměstnanců.

Na druhou stranu firmy ani nemohou příliš propouštět. Pokud by v situaci dlouhodobě vyčerpaného trhu práce propustily své zaměstnance, pak by měly problém je opět nabrat, až se ekonomika zotaví. A ekonomika by se měla začít zotavovat v průběhu příštího roku, kdy poklesne inflace a opět se obnoví poptávka v ekonomice.

Letos čekáme mírný nárůst nezaměstnanosti na 3,6 % z loňských 3,4 %. Příští rok počítáme se stagnací a následně s pozvolným poklesem nezaměstnanosti.

Makroekonomické novinky Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right