Deloitte živě 

Nezaměstnanost v prosinci: mírný sezónní nárůst

Podíl nezaměstnaných v populaci 15–64 v prosinci vzrostl o 0,2 procentního bodu na 3,7 %. Na úřadech práce bylo evidováno 272 tis. uchazečů o zaměstnání, o 15 tisíc více než v listopadu. V prosinci tradičně počet nezaměstnaných roste ze sezónních důvodů. Po sezónním očištění dle našeho odhadu ale míra nezaměstnanosti mírně poklesla na 3,6 %. Za celý rok 2022 činil podíl nezaměstnaných 3,4 % – pokles o 0,4 procentního bodu.

Volná pracovní místa ubývají od února 2022. Aktuálně úřady práce evidují 289 tis. volných pracovních míst, o 2 tisíce méně než v listopadu a o 75 tisíc méně než v únoru. Na jedno volné pracovní místo připadlo 0,94 uchazeče o zaměstnání, pomalu se tedy blížíme k magické hranici 1, nad kterou jsme byli naposledy v roce 2018.

Situace na trhu práce se mírně zhoršuje, což je vidět zejména v ubývajícím počtu volných pracovních míst. Na druhou stranu se na trhu práce nic dramatického neděje. Trh práce reaguje na ekonomický vývoj s určitým zpožděním. Ekonomika je sice aktuálně v recesi, ale pokles HDP ve třetím čtvrtletí nebyl nějak hluboký. HDP poklesl mezikvartálně „jen“ o 0,2 %. Aktuální energetická situace se na začátku roku poněkud otupila. Pokud se nestane nic nepredikovatelného, tak by její dopad do reálné ekonomiky, a tedy i na trh práce neměl být tak tvrdý, jak se čekalo ještě v srpnu a září loňského roku.

Podíl nezaměstnaných by se měl na začátku roku pohybovat okolo 4 %, tj. na podobných hodnotách, které jsme viděli na vrcholu pandemie. Za celý rok 2023 čekáme v průměru podíl nezaměstnaných 3,4 % (tj. stejně jako loni). Na druhou stranu, v mezinárodním srovnání zůstane míra nezaměstnanosti stále extrémně nízká.

Makroekonomické novinky Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right