Deloitte živě 

Nezaměstnanost v říjnu: pokles díky sezónním faktorům

V říjnu má nezaměstnanost tendenci spíše klesat, a jinak tomu není ani letos. Podíl nezaměstnaných v populaci 15–64 v říjnu meziměsíčně klesl o 0,1 procentního bodu na 3,5 %. V meziročním srovnání podíl nezaměstnaných osob stagnoval. Na úřadech práce bylo evidováno 262 tis. uchazečů o zaměstnání, což bylo meziměsíčně zhruba o 1 tis. méně. Po sezónním očištění dle našeho odhadu podíl nezaměstnaných osob stagnoval na úrovni 3,7 %. To znamená, že nárůst nezaměstnanosti je dán čistě sezónními faktory.

Počet volných pracovních míst klesá kontinuálně od června, konkrétně v říjnu ubylo zhruba 1,5 tis. míst a aktuálně úřady evidují 280 tis. volných pracovních míst. Počet uchazečů o práci na jedno volné místo stagnuje na úrovni 0,93. Počet dosažitelných uchazečů o práci je o více než 18 tis. osob nižší než počet volných pracovních míst. Stále je tedy na trhu práce evidován nedostatek pracovních sil.

Česká ekonomika dle předběžných údajů klesla ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 %. Slábnoucí ekonomika způsobuje, že firmy zastavují nábory a některé začínají postupně propouštět. Jelikož je ovšem v Česku stále strukturální nedostatek pracovní síly, nebude dopad na trh práce zásadní. Letos očekáváme mírný nárůst podílu nezaměstnaných osob na 3,6 % a v příštím roce pokles na 3,4 % díky pozvolnému oživení ekonomiky.

Makroekonomické novinky Nezaměstnanost

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right