Deloitte živě 

Obchodní bilance v září: mírné snížení deficitu

Bilance zahraničního obchodu skončila v září v deficitu 13,9 mld. Kč, meziročně se jedná o zlepšení o 2,6 mld. Kč. Dvanáctiměsíční bilance aktuálně činí -174 mld. Kč a mírně se oproti srpnu snížila. Vývozu se dařilo s růstem o 25,8 % meziročně (nicméně je to dáno nízkou srovnávací základnou z loňska), dovoz rostl o 23,8 %.

Obrázek zahraničního obchodu se nemění, když zůstává v hlubokém deficitu. Jediné pozitivum je, že se deficit alespoň mírně meziročně snížil. Za meziročním snížením stojí obchod s motorovými vozidly. V loňském roce probíhala čipová krize, která citelně snížila export automobilů a tím vytvořila nízkou srovnávací základnu pro letošek.

Hlavní příčinou deficitu obchodní bilance i nadále zůstává dovoz velmi drahých fosilních paliv (zejména zemního plynu) kvůli velmi omezeným dodávkám z Ruska. V dohledné době obrat neočekáváme. Dokud se energetická krize nevyřeší (což bude trvat několik let), budou vysoké hodnoty dovozu stlačovat obchodní bilanci do deficitu. Letos bude deficit obchodní bilance atakovat 200 mld. Kč. Příští rok to nebude o mnoho lepší.

Problémy v české ekonomice se kupí a nedaří se je řešit. Ještě nedávno česká ekonomika vykazovala vnější rovnováhu, stabilní veřejné finance a nízkou inflaci. Teď je vše z toho pryč. Bohužel tvůrci hospodářské politiky nemají vizi, jak tyto problémy řešit.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right