Deloitte živě 

Obchodní bilance za listopad: Vyšší přebytek brzdí nárůst dovozu

Obchodní bilance dosáhla v listopadu mírného přebytku 5,7 miliardy korun, což je v meziročním srovnání o 28,4 miliard korun horší výsledek a v porovnání s předpandemickým rokem 2019 zhoršení o 6,4 miliard korun. Objem vývozu zboží dosáhl 380,4 miliard korun (meziroční růst o 8,1 procent) a objem vývozu dosáhl 374,7 miliard korun (meziroční růst o 17,1 procent). Přebytek obchodní bilance je tedy brzděn hlavně na straně dovozu zboží.

Příznivý vliv na celkové saldo měl hlavně přebytek obchodu s elektřinou, plynem, párou a klimatizovaným vzduchem o 8,3 miliard korun a přebytek související s odpady o 1,1 miliard korun. Stejně jako předchozí měsíce, největší negativní vliv na celkové saldo měl především větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 7,6 miliard korun. Cena ropy Brent se pohybovala na úrovni 82 USD za barel, což je téměř dvojnásobek v meziročním srovnání. Prohloubil se také schodek obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji o 7,2 miliard korun a základními kovy o 5,1 miliard korun.

Za celý rok 2021 očekáváme přebytek obchodní bilance na úrovni 4,6 miliard korun. To je v porovnání s lety 2019 (+145,7 miliard korun), respektive 2020 (+179,9 miliard korun) výrazné zhoršení, které bude představovat pro malou otevřenou exportně orientovanou ekonomiku zásadní tlumení růstu HDP. Problémy je třeba přičíst především zadrhnutým dodavatelsko-odběratelským řetězcům a růstům cen na světových trzích.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right