Deloitte živě 

Od studentů po seniorní auditory: Co vám dá Deloitte za rok a půl?

Už nějaký čas uběhl od chvíle, kdy jsme nabírali tehdy ještě studenty vysoké školy a nováčky v pracovní sféře – Dominiku a Jakuba. Na podzim roku 2022 absolvovali workshop Deloitte College, na něm se zájemci mohou seznámit s profesí auditora. Dominika Grygová i Jakub Jasný za tu dobu ušli dlouhou cestu – co se u nich změnilo, co jim Deloitte dal a hlavně – jak se profesně posunuli?

Dominiko, začneme u tebe. V Deloitte už jsi přes rok a půl, co ti za tu dobu dal?

Dominika: Ani nevím, kde začít. Určitě u sebe vidím velký posun, jak v hard, tak i soft skills. Hromada věcí se mi propojila. Vidím souvislosti v kontrolách a účetnictví, které i nadále prohlubuji a je radost vidět ten posun. Naučila jsem se i trpělivosti, pracovat pod tlakem a nastavit si priority, hlavně během hlavní auditní sezony.

Tehdy jsi začínala už zmíněným workshopem Deloitte College – byl to pro tebe zlomový okamžik? Doporučila bys workshop i ostatním?

Dominika: S kolegy si často říkáme, že Deloitte College byla super šance, jak nahlédnout na práci auditora. Určitě stojí za to, zjistit, zda mu vyhovuje nejen práce, ale i potenciální kolegové, kteří jsou přítomni.

Jakube, ty jsi v Deloitte zhruba stejně dlouho jako Dominika. Jak ses za tu dobu posunul ty?

Jakub: Největší posun vidím v komunikaci. Když se ohlédnu rok zpátky, vidím toho ustrašeného začátečníka, co se bál jít za klientem a když už tam došel, nechala se „opít rohlíkem“. Teď už beru debatu s klientem jako samozřejmost. Změnu vidím i v přístupu k práci, hodně se zamýšlím, jestli to tak dává smysl a jestli by daná věc nešla udělat lépe nebo efektivněji.

Když se zpětně ohlédneš na absolvování workshopu Deloitte College, doporučil bys to nováčkům?

Jakub: Jednoznačně! Ať to určitě zkusí. Jak říkám, za zeptání nic nedáš. Když to vyjde, může jim to otevřít dveře, když ne, alespoň budou mít další zkušenost.

Co to dalo konkrétně tobě?

Jakub: Mně to otevřelo ty zmíněné dveře a díky Deloitte College teď sedím tam, kde sedím.

quote icon

Hned první týden na školení nám říkali – „připravte se, bude to jízda“. A já nemůžu než souhlasit. Člověk se zde stále učí nové a nové věci. Ta možnost pro rozvoj je velká, když člověk chce.

Dominiko, jak moc se změnila za tu dobu náplň práce u tebe?

Dominika: Momentálně jsem na pozici Senior analytik, oproti minulému roku je tam posun v náročnosti kontrol, testů a celkové dokumentace. Jako senior mám větší důvěru od zbytku svého týmu, což je super, zároveň už začínám vnímat audit více jako celek.

Před rokem a půl jsi nám v rozhovoru řekla, že zatím nevíš, co bys jako auditorka chtěla do budoucna dělat. Jak jsi na tom teď, máš už trochu jasněji?

Dominika: Stále to nechávám otevřené. Čím je člověk v auditu déle, tím víc si uvědomuje pro a proti. Zároveň vidím, že práce v auditu je skvělý startovací můstek, takže i pokud člověk váhá a není si jistý, audit určitě není krok vedle.

Ty jsi, Jakube, na začátku také nevěděl, co bys do budoucna chtěl dělat. Máš teď trochu jasněji?

Jakub: Tady bych asi odpověděl úplně to stejné, co řekla Domča. Možná bych jen vypíchl to pro a proti. Jednoznačné proti je poměrně velká náročnost – jak časová, tak i na hlavu. Audit rozhodně není pro někoho, kdo chce přijít do práce, oddělat si svých 8 hodin a jít s čistou hlavou domů. Nutno ale zmínit také ty pozitivní prvky. V auditu se člověk naučí spoustu věcí za poměrně krátký čas. Pozná spoustu lidí a nakoukne do různých firem. S postupem času také roste časová flexibilita a nespornou výhodou je také možnost práce z domova.

Chcete pracovat také v Deloitte? Mrkněte na naše kariérní stránky!

Kariéra v Deloitte Kariéra v auditu

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right