Deloitte živě 

Plnění rozpočtu za červen: jednorázové zlepšení rozpočtu

Za leden až červen hospodařila centrální vláda s deficitem 215 mld. Kč. V květnu samotném byl rozpočet v přebytku 56 mld. Kč. Dvanáctiměsíční saldo sice pokleslo, ale stále zůstává hrozivých 393 mld. Kč, a jsme tak na hony vzdáleni celoročnímu plánu 295 mld. Kč.

Co stálo za zlepšením rozpočtu v květnu? Zejména platba z Evropské unie ve výši 47 mld. Kč, z čehož 45 mld. Kč připadlo na Národní plán obnovy. Pokud si očistíme plnění rozpočtu o vliv EU fondů, dojdeme ke schodku 251 mld. Kč. Navíc červen je tradičně dobrý měsíc pro státní rozpočet, protože firmy posílají do státní kasy daň z příjmu právnických osob. Letos poslaly 68 mld. Kč. Problémy na výdajové straně – štědré důchody, štědrá, a tedy nákladná pomoc proti energetické krizi a vysoké a rostoucí náklady na obsluhu dluhu – zůstávají.

Červen představuje jednorázové zlepšení v jinak špatně se vyvíjejícím rozpočtu. Na letošek je plánovaný rozpočet s deficitem 295 mld. Kč, ale tento plán je již delší dobu pasé. Díky dobrému červnu a díky rekordní, ale také nejspíš poslední dividendě od ČEZu, která dorazí v srpnu, bude moci vláda stlačit deficit k 350 mld. Kč. Avšak plánovaných 295 mld. Kč dosaženo nebude.

Vláda již schválila balíček opatření, který by měl deficit státního rozpočtu na příští rok snížit o 98 mld. Kč oproti stavu bez úspor. Deficit veřejných financí ovšem sníží v menším rozsahu. Je pozitivní, že se vláda pustila do ozdravování veřejných financí. Sám o sobě tento balíček nebude stačit na vrácení našich veřejných financí na udržitelnou trajektorii, ale veřejným financím by se mohlo dýchat lépe.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right