Deloitte živě 

PMI v červnu: Začínající stagnace?

Podnikatelské podmínky ve zpracovatelském průmyslu začínají ukazovat blížící se stagnaci. Všechny známé problémy jako rostoucí ceny vstupů a zadrhnuté dodavatelské řetězce snižující produkci přetrvávají. Sezónně upravený index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu klesl na 49,0 bodů z květnových 52,3 bodu, což byla nejnižší hodnota za 2 roky. Index se navíc dostal pod neutrální úroveň 50 bodů, což značí pokles ekonomické aktivity. Co způsobilo meziměsíční pokles indexu?

Jedná se zejména o snížení výroby a pokračující redukce nových zakázek. Vysoká inflace začíná tvrdě dopadat na spotřebu domácností doma i ve světě. Domácnosti omezují nákupy zbytných statků a služeb. Jelikož se inflace v tomto roce již nesníží na stabilní nízkou úroveň, nedá se očekávat zlepšení ani pro příští měsíce. Firmy se stále potýkají se zadrhnutými dodavatelskými řetězci (hlavně v automobilovém odvětví) a rostoucími cenami materiálů a energií. Všechny tyto aspekty prodlužují dodavatelské lhůty a zvyšují tlak na marže firem. Inflace průmyslových výrobců dosáhla v květnu již 27,9 procenta a pokračuje v meziměsíčním zvyšování. Do jisté doby firmy úspěšně převáděly náklady do finálních cen, ale postupně dochází k bodu zlomu a další nárůst cen může vést ke snížení poptávky ze strany domácností a v konečném důsledku snížení tržeb firem.

Podnikatelské podmínky v průmyslu klesají již sedmý měsíc v řadě a nezdá se, že by mělo dojít v nejbližší době ke zlepšení. Domácnosti začínají šetřit a snižují poptávku po zbytném zboží. Situaci již 4 měsíce komplikuje konflikt na Ukrajině a zvyšující se ceny komodit a energií. Rusko vyhrožuje, že by mohlo přestat posílat zemní plyn do Evropy úplně, což by mohlo vést k výrazným komplikacím. Situace se díky uvolnění protipandemických podmínek mírně zlepšuje v Číně, nicméně kontejnerová doprava bude zahlcená ještě několik dalších týdnů. I proto v následujících měsících očekáváme pokles průmyslové výroby.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right