Deloitte živě 

PMI v lednu: nový rok zlepšení nepřináší

Podnikatelské podmínky se v lednu již dvacátý měsíc v řadě nachází pod neutrální hodnotou 50 bodů značící pokles ekonomické aktivity firem. V meziměsíčním srovnání došlo k mírnému zlepšení, a to především díky vyššímu optimismu firem pro tento rok i přes momentální pokles výroby. Sezónně upravený index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu v lednu meziměsíčně vzrostl o 1,2 bodu na 43,0 bodu.

Tak jako v minulém roce i na začátku letošního roku firmy zaznamenávají pokles objemu výroby vlivem slabé poptávky doma, a především v zahraničí. Pokles německé ekonomiky ve 4. čtvrtletí dle předběžného odhadu je pro české firmy špatná zpráva, neboť ekonomická provázanost těchto dvou ekonomik je značná. Firmy rovněž pokračují v pozvolném propouštění svých zaměstnanců, ovšem strukturální převis nabídky nad poptávkou na trhu práce výrazné zvýšení míry nezaměstnanosti nepřináší. Aby firmy podpořily poptávku, začaly nabízet na začátku roku slevy na finální výrobky svých výrobků. Naštěstí odeznívají inflační tlaky v dodavatelských řetězcích, což umožňuje slevy poskytnout bez výrazného ovlivnění marží.

Česká ekonomika dle předběžného odhadu překvapivě vzrostla ve 4. čtvrtletí 2023 mezičtvrtletně o 0,2 %. Navíc inflace na začátku tohoto roku výrazně klesne k blízkosti 2 % a reálné příjmy domácností začnou po dvou letech opětovně růst, což bude vést k obnově poptávky. Problémem by mohla být neprůjezdnost lodní dopravy v Rudém moři, která by výrazně narušila dodavatelské řetězce českých firem.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right