Deloitte živě 

PMI v prosinci: závěr roku s negativní náladou

Podnikatelské podmínky se v prosinci již devatenáctý měsíc v řadě nachází pod neutrální hodnotou 50 bodů značící pokles ekonomické aktivity firem. V meziměsíčním srovnání došlo v poklesu indexu vlivem slabé poptávky a klesající výroby. Sezónně upravený index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu v prosinci meziměsíčně klesl o 1,3 bodu na 41,8 bodu.

Celý rok 2023 se firmy potýkají s klesající poptávkou doma i v zahraničí, což se v druhé polovině roku přelilo do recese. Problémy v německé ekonomice se stále výrazněji projevují také u českých firem, jimž setrvale klesá počet nových zakázek ze zahraničí. Svoji konkurenceschopnost se snaží zachovat poskytnutím slev na finální výrobky, tím se ovšem snižuje jejich marže. Nižší výhled prodejů způsobuje také pozvolný pokles zaměstnanosti, avšak jelikož je v Česku strukturální nedostatek pracovních sil, celková míra nezaměstnanosti výrazně neroste. S blížícím se novým rokem byly firmy stále skeptičtější, že by mělo na začátku roku 2024 dojít k zásadnímu zlepšení.

Česká ekonomika pravděpodobně i ve 4. čtvrtletí vykáže pokles, čímž se propadne do recese. Kombinace vysoké inflace snižující reálné příjmy domácností, vysokých úrokových sazeb zdražující úvěry a problémů hlavních ekonomických partnerů způsobí celkový pokles průmyslové výroby v roce 2023. Všechny tyto problémy by měly v letošním roce odeznít, čímž by mohla průmyslová výroba obnovit růst.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right