Deloitte živě 

PMI v srpnu: Negativní výhledy v průmyslu přetrvávají

Podnikatelské podmínky vykazují neměnný negativní sentiment, který je způsoben zejména vysokou inflací a oslabující poptávkou. Minimálně do konce roku ke zlepšení pravděpodobné nedojde. Sezónně upravený index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu v srpnu zůstal v porovnání s červencem shodný na úrovni 46,8 bodů. Index pod hladinou 50 bodů značící pokles negativní aktivity lze očekávat i pro následující měsíce.

Firmy vykazují další pokles nových zakázek, který byl nejprudší za poslední dva roky. Oslabuje jak domácí, tak zahraniční poptávka, což je v souladu s energetickou krizí, která probíhá prakticky v celé Evropě. Klesl také celkový výstup – podniky sice registrují zlepšení v dodavatelských lhůtách, mnoho výrobků však končí na skladech. Důvodem je snaha firem se předzásobit a chování domácností, které omezují poptávku po zbytném zboží kvůli nárůstu nákladů především za ceny energií.

Vysoké ceny energií se také propisují do nákladové inflace firem. Index cen průmyslových výrobců vzrostl v červenci meziročně o 26,8 procent a tyto zvýšené náklady již není možné propisovat do finálních cen na zachování marží. Energetická krize je nejvíce kritická pro exportní firmy mířící na světový trh. Jejich výrobky se stávají nekonkurenceschopné, protože například firmy z USA vysoké ceny energií neplatí. Některé firmy již dopředu oznamují, že při refixaci cen energií a zemního plynu při současných hodnotách jsou náklady neúnosné a budou ukončovat své podnikání.

V reakci na energetickou krizi přichází Vláda ČR s balíčkem pomoci firem, který bude představen v září a má být v celkové výši přibližně 30 miliard korun. Bude tato pomoc ovšem dostatečná? Navíc možnost, že Rusko zastaví import zemního plynu do Evropy úplně, je stále pravděpodobná, a to by dále zvyšovalo ceny plynu a energií. Z těchto důvodl je pravděpodobný pokles průmyslové výroby na následující měsíce a s tím spjatý i pokles ekonomiky ve druhé polovině letošního roku.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right