Deloitte živě 

PMI v únoru: tempo poklesu výroby zpomaluje

Podnikatelské podmínky se v únoru již dvacátý první měsíc v řadě nachází pod neutrální hodnotou 50 bodů značící pokles ekonomické aktivity firem. V meziměsíčním srovnání došlo k mírnému zlepšení, a to především díky zpomalení tempa poklesu výroby. Sezónně upravený index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu v únoru meziměsíčně vzrostl o 1,3 bodu na 44,3 bodu.

Firmy stejně jako předchozí měsíce zaznamenávají vlivem slabé poptávky pokles objemu výroby i počtu nových zakázek a zdá se, že k oživení dojde nejdříve v polovině letošního roku. Pozitivní zprávou je, že tempo poklesu objemu výroby postupně zpomaluje, což by značilo pomyslné dno propadu. Vlivem nízké úrovně využitých kapacit firmy zastavují nábory zaměstnanců a v některých firmách dochází dokonce k propouštění. Poprvé za poslední rok mírně vzrostly ceny vstupů, a to především náklady na dopravu a mzdy, ovšem vlivem slabé poptávky firmy nepromítají zvýšené náklady do koncových cen.

Inflace na začátku roku klesla výrazněji, než se původně očekávalo. Je pravděpodobné, že se reálné příjmy domácností obnovují, což bude zvyšovat také jejich spotřebu. ČNB pravděpodobně bude pokračovat ve snižování úrokových sazeb, čímž by firmy mohly zvyšovat svojí investiční aktivitu. Rizikem pro české firmy zůstává slabá výkonost německé ekonomiky. I z údajů výše očekáváme růst průmyslové výroby především v druhé polovině letošního roku.

Makroekonomické novinky Průmyslová výroba

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right