Deloitte živě 

Průmysl v červenci 2023: klesající výroba i objem nových zakázek

Průmyslová výroba v červenci začala po dvou měsících opětovně klesat a tento pokles byl patrný ve většině odvětví. Výhled není pozitivní ani pro následující měsíce. Průmyslová výroba se po očištění o kalendářní vlivy meziročně snížila o 2,8 %, v meziměsíčním srovnání klesla po kalendářním i sezónním očištění o 2,6 %.

Hodnota nových zakázek klesla o 3,0 %, z toho tuzemské zakázky klesly o 3,8 % a zahraniční zakázky klesly o 2,6 %, z čehož vyplývá, že oživení průmyslové výroby nelze očekávat ani pro následující měsíce. Vlivem slábnoucí poptávky a nevyužitých kapacit začínají firmy rovněž snižovat počet zaměstnanců, jejichž počet klesl meziročně o 2 %.

Automobilový průmysl rostl v červenci meziročně o 12,5 % a kompenzoval celkový propad výroby, avšak vykazuje zpomalování růstu vlivem postupného odeznění nízké srovnávací základny z minulého roku a také ochlazující poptávky, což se mimo jiné projevuje ve zkrácení doby dodání vozů koncovým zákazníkům. Výrazný růst vykazuje několik měsíců v řadě také výroba farmaceutických výrobků, která rostla o 9,3 %. Ve většině ostatních odvětvích došlo k poklesu výroby, za zmínku stojí pokles výroby chemických látek o 5,8 %, výroby plastů o 8,7 %, výroby základních kovů o 12,7 % nebo také výroba strojů, která vykázala pokles poprvé od května 2022.

Česká ekonomika dle zpřesněných dat vzrostla ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1 %. Největší problém činí klesající vývoz, který se snížil o 0,5 %. Dokud bude pokračovat klesající poptávka ze zahraničí, a to především v Německu, se kterou je česká ekonomika úzce svázaná, nedá se očekávat zásadní zlepšení ani pro české firmy. I z toho důvodu predikujeme v nejbližších měsících pokles průmyslové výroby . Za celý rok 2023 očekáváme růst průmyslové výroby o 0,5 %.

Makroekonomické novinky Průmyslová výroba

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right