Deloitte živě 

Průmysl v červnu: postupné zpomalování růstu výroby

Průmyslová výroba se v červnu zvýšila především díky růstu výroby automobilů, postupně však dochází ke zpomalování, navíc ve většině ostatních odvětví dochází k poklesu výroby. Průmyslová výroba se po očištění o kalendářní vlivy meziročně zvýšila o 0,9 %, v meziměsíčním srovnání vzrostla po kalendářním i sezónním očištění o 0,9 %. Hodnota nových zakázek klesla o 5,8 %, z toho tuzemské zakázky klesly o 1,9 % a zahraniční zakázky klesly o 7,6 %, což pro exportně založenou ekonomiku představuje problém pro následující měsíce.

Automobilový průmysl je stejně jako v předchozích měsících hlavní složkou růstu, avšak postupně vyprchává efekt nízké srovnávací základny z minulého roku, kdy byla výroba omezena vlivem zadrhnutých dodavatelských řetězců, což růst výroby v meziročním srovnání zpomaluje, konkrétně v červnu byl růst o 17,7 %. V následujících měsících bude pravděpodobně efekt zpomalování ještě výraznější.

Mezi další růstová odvětví řadíme výrobu farmaceutických výrobků o 21,5 %, výrobu počítačů a optických přístrojů o 11,2 % či výrobu strojů o 5,1 %. Většina ostatních odvětví vykázala pokles, například výroba chemických látek klesá přes rok v řadě, konkrétně v červnu o 9,1 %, stejně tak jako výroba základních kovů, která klesla o 15,3 %, výroba papíru klesla o 8,1 % a výroba potravinářských výrobků klesla o 1,9 %. Specifickým odvětvím je výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, kde výroba klesla o 19,2 %, zde ovšem hraje roli efekt teplého počasí v daném měsíci.

Česká ekonomika dle předběžných údajů vzrostla ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,1 %. Jedná se o nepatrný růst hraničící se stagnací. Pro exportně orientovanou ekonomiku je největším problémem klesající poptávka ze zahraničí. Mezinárodní měnový fond očekává recesi německé ekonomiky v druhé polovině roku, což výhled českých firem zhoršuje. V tomto roce očekáváme růst průmyslové výroby zhruba o 1,5 %.

Makroekonomické novinky Průmyslová výroba

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right