Deloitte živě 

Průmysl v lednu: Pozvolné oživení a přetrvávající problémy v automobilovém průmyslu

Na začátku roku probíhalo pozvolné oživení průmyslové výroby, výjimkou byl však automobilový průmysl, který je vystaven přetrvávajícím problémům v dodavatelských řetězcích. Průmyslová výroba se po očištění o kalendářní vlivy meziročně zvýšila o 1,0 %, v meziměsíčním srovnání vzrostla po kalendářním i sezónním očištění o 3,1 %. Hodnota nových zakázek rostla meziročním tempem o 6,9 %, budoucí vývoj však citelně ovlivní situace na Ukrajině.

Automobilový průmysl je stále hlavní brzdou v celkovém oživení, meziročně se produkce snížila o 4,5 %. Propad zaznamenala také výroba základních kovů o 2 %, výroba pryžových a plastových výrobků také o 2 % či výroba a rozvod elektřiny a plynu o 3,8 %.

V ostatních odvětvích se dařilo mnohem lépe. Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků vzrostla o 1,9 %, výroba strojů vzrostla o 10,8 % či výroba chemických látek vzrostla o 2,4 %. S postupným oživením rostla také zaměstnanost o 0,1 %.

Za celý letošní rok očekáváme zvýšení průmyslové výroby o 5,3 %, nicméně pro následující měsíce bude zásadní vývoj situace na Ukrajině, potažmo dopad přijatých opatření vůči Rusku. Evropské automobilky přerušují výroby ve svých ruských závodech. České průmyslové podniky zastavují vývoz zboží do Ruska, mezi které se řadí zejména automobily či stroje a průmyslová zařízení. Problematický je také dovoz některých komodit. Evropa omezuje nákup ropy a zemního plynu z Ruska, kvůli čemuž rostou ceny těchto komodit na několikaletá maxima. Mezi další komodity dovážené z Ruska potřebné v českém průmyslu se řadí palladium, hliník, nikl či ocel.

Z hlediska zahraničního obchodu s Ukrajinou hlásí problémy automobilky, které z lokálních firem dováží kabelové svazky, jichž je kritický nedostatek, a proto již nyní musí některé své naplánované směny rušit. Hutní průmysl řeší nedostatek železné rudy, kterou musí místo z Ukrajiny poptávat jinde (např. z Brazílie či Austrálie), což zvyšuje její cenu i časovou dostupnost. Další významná komodita vyvážená z Ukrajiny je neon, který se využívá pro výrobu polovodičových čipů, což může dále narušit už tak komplikované dodavatelské řetězce. Problematickým bodem pro české firmy by také mohl být možný odliv ukrajinských zaměstnanců, kteří mohou dostat povolávací rozkaz.

Automotive Makroekonomické novinky Průmyslová výroba

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right