Deloitte živě 

Průmysl v říjnu: pokles nových zakázek pokračuje

Průmyslová výroba v říjnu po čtyřech měsících vykázala opět růst. Ten byl zaznamenán především v automobilovém průmyslu, ostatním odvětvím se dařilo o poznání méně. Průmyslová výroba se po očištění o kalendářní vlivy meziročně zvýšila o 1,9 %, v meziměsíčním srovnání vzrostla po kalendářním i sezónním očištění o 2,8 %. Hodnota nových zakázek klesla o 4,0 %, z toho tuzemské zakázky klesly o 2,3 % a zahraniční zakázky klesly o 4,8 %. Pro malou otevřenou ekonomiku představuje hlavní brzdu pro následující měsíce především slabá poptávka ze zahraničí. Pokračuje také trend postupného snižování počtu zaměstnanců, jejichž počet klesl meziročně o 2,2 %.

Automobilový průmysl rostl v říjnu meziročně o 22,4 %, což byla hlavní složka růstu pro celkovou průmyslovou výrobu. Růst byl dán nicméně nízkou srovnávací základnou z minulého roku. Automobilky celý letošní rok těží z naakumulovaných objednávek z minulého roku, kdy bylo nutné vlivem narušených dodavatelských řetězců provést mnoho odstávek výroby. Situace bude dramaticky odlišná příští rok, kdy slabá globální poptávka v kombinaci se sílící konkurencí z mimoevropských trhů, především USA a Číny, bude na automobilky zvyšovat tlak.

Růst zaznamenala výroba farmaceutických výrobků o 4,5 % a také výroba elektrických zařízení o 2,5 %. Většina ostatních odvětví vykazuje stále pokles, například výroba strojů o 11,6 %, výroba počítačů o 19 %, výroba chemických látek o 12,2 % či výroba plastů o 4,7 %.

Česká ekonomika dle zpřesněných údajů klesla ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,5 %. Poptávku oslabuje pokles reálných příjmů domácností a slabá zahraniční poptávka, navíc problémy německé ekonomiky pociťují naplno také české firmy, které jsou s německými firmami úzce provázány. K zásadnímu oživení globální poptávky by mohlo dojít až příští rok, kdy inflace bude klesat a reálné příjmy domácností se budou postupně zvyšovat. Za celý rok 2023 očekáváme pokles průmyslové výroby zhruba o 0,2 %.

Makroekonomické novinky Průmyslová výroba

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right