Deloitte živě 

Průmysl v únoru: Přetrvávající problémy v automobilovém průmyslu

Pozvolné oživení průmyslové výroby ze začátku roku bylo v únoru zastaveno, k přetrvávajícím problémům v automobilovém průmyslu se propisuje jen mírný růst v ostatních odvětvích hraničící se stagnací. Průmyslová výroba se po očištění o kalendářní vlivy meziročně snížila o 0,3 procenta, v meziměsíčním srovnání klesla po kalendářním i sezónním očištění o 2,4 procenta. Hodnota nových zakázek rostla meziročním tempem o 5,6 procenta, z toho nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 6,1 procenta, nicméně v datech není stále plně propsaná aktuální situace na Ukrajině.

Automobilový průmysl je hlavní brzdou v celkovém oživení, konkrétně v únoru se v meziročním srovnání produkce propadla o 9,3 procenta a zaznamenala pokles již osmý měsíc v řadě. Na vině jsou stále zadrhnuté dodavatelské řetězce, chybějící polovodičové čipy i chybějící kabelové svazky. Ve srovnání s únorem roku 2020 je produkce níže dokonce o 15,4 procenta. Mezi další klesající odvětví je možné zařadit pryžovou a plastovou produkci (-2,7 procenta) nebo produkci farmaceutických výrobků (-12 procent), kde hlavní roli hrála vysoká srovnávací základna z minulého roku. Výrazný pokles zaznamenalo také odvětví výroby a rozvodu elektriky, plynu a tepla (-6,6 procenta). Naopak mezi rostoucí odvětví je možné zařadit například produkci chemických látek, které vzrostly o 6 procent, či produkci ostatních nekovových minerálních výrobků, které vzrostly o 15,2 procent.

Zásadní pro vývoj průmyslu bude následující měsíc, kde bude již promítnut dopad konfliktu na Ukrajině. České firmy se musí vypořádat s nárůstem cen na vstupech kvůli rostoucím cenám energií zejména ropy a zemního plynu, navíc hrozí reálná obava, že Rusko do Evropy přestane posílat plyn úplně. Dále významně rostou ceny komodit jako například palladium, hliník, nikl, ocel či železná ruda. Dodavatelské řetězce jsou dále prodlužovány kvůli konfliktu na Ukrajině, další zásah navíc plyne ze zhoršující se pandemické situace v Číně, která uzavírá města typu Šanghaj do izolace. Za celý letošní rok očekáváme zvýšení průmyslové výroby o 5,3 procenta, nicméně míra nejistoty zůstává vlivem událostí popsaných výše vysoká.

Automotive Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right