Deloitte živě 

Průmysl v září: klesající domácí i zahraniční poptávka

Průmyslová výroba v září klesá třetí měsíc v řadě, pokles je zaznamenán ve většině odvětví a pravděpodobně k výraznějšímu zlepšení do konce roku již nedojde. Průmyslová výroba se po očištění o kalendářní vlivy meziročně snížila o 5 %, v meziměsíčním srovnání se snížila po kalendářním i sezónním očištění o 1,8 %.

Hodnota nových zakázek klesla o 5,2 %, z toho tuzemské zakázky klesly o 12,2 % a zahraniční zakázky klesly o 1,5 %, což pro exportně založenou ekonomiku představuje pro následující měsíce problém. Vlivem slábnoucí poptávky a nevyužitých kapacit firmy rovněž pokračují ve snižování počtu zaměstnanců, meziročně o 2,2 %.

Automobilový průmysl vykázal po sedmnácti měsících pokles výroby meziročně o 1,3 %. Zdá se tedy, že silná poptávka z minulosti vlivem zadrhnutých dodavatelských řetězců byla do velké míry uspokojena a nové zakázky automobilky neevidují. Slabá poptávka v kombinaci se silnou konkurencí automobilek z Číny a USA představuje výrazný problém i do budoucna. Silný pokles zaznamenala výroba strojů a zařízení o 11,8 %, dále výroba základních kovů o 8,8 %, výroba počítačů o 6,7 %, výroba plastů o 6,1 % či výroba chemických látek o 1,8 %. Jediné odvětví, které vykazuje stabilní růst o 19,6 % je výroba farmaceutických výrobků. Po půl roce začala růst rovněž výroba nápojů o 4,1 %. Samostatnou kapitolou je výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla, kde se výroba snížila vlivem nadprůměrně teplého počasí a plánovaných odstávek v elektrárnách o 17,4 %.

Česká ekonomika dle předběžných údajů klesla ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 %. Poptávku oslabuje pokles reálných příjmů domácností, navíc problémy německé ekonomiky pociťují naplno také české firmy, které jsou s německými firmami úzce provázány. Jelikož ani výhled německé ekonomiky na příští rok nepředpokládá silné znaky oživení, zásadní zlepšení nelze očekávat ani v českém průmyslu. Za celý rok 2023 predikujeme pokles průmyslové výroby zhruba o 0,1 %.

Makroekonomické novinky Průmyslová výroba

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right