Deloitte živě 

Spotřebitelské ceny v únoru: Lyže a brambory

I když růst ekonomiky již začal zpomalovat, inflace si toho ještě nevšimla. Obvykle mívá vývoj cen jisté zpoždění a tentokrát tomu není jinak. Spotřebitelské ceny se v únoru meziměsíčně zvýšily o 0,2 procenta, meziroční inflace zrychlila na 2,7 procenta.

Za únorovým zvýšením indexu spotřebitelských cen stály dva hlavní faktory. Prvním z nich je sezónní zvýšení cen rekreace. Ceny lyžařských zájezdů v cestovních kancelářích ve srovnání s lednem stouply o 4,9 procenta. Již v březnu se ale znaménko sezónního efektu otočí a ceny rekreace začnou opět klesat.

Druhým faktorem byly ceny potravin, které meziměsíčně stouply o 0,7 procenta. Přispěly k tomu zejména vyšší ceny zeleniny, konkrétně brambor (+9,8 procenta). I zde jde do značné míry o sezónní záležitost. K vyšším cenám ovšem přispěla také slabší sklizeň. Loňská úroda brambor byla o 15 procent nižší než sklizeň v roce 2017.

Na inflaci tlačí růst výrobních nákladů, zejména mezd. Nejdříve se růst mezd zakousl do marží firem, nyní se ale čím dál tím více projevuje v cenách. Proto jádrová inflace setrvává v blízkosti 3 procent. Nyní sice růst zakázek a výroby roste pomaleji, ve vývoji mezd a cen se to ale projeví až se zpožděním několika čtvrtletí.

V nejbližších měsících setrvá inflace v rozmezí 2,5–3,0 procenta. Zpět k dvouprocentnímu inflačnímu cíli se nejspíše začne vracet v příštím roce.

Komentáře Davida Marka Inflace Spotřebitelské ceny

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right