Deloitte živě 

Státní rozpočet za březen: meziroční zlepšení o 66 mld. Kč

Rozpočtové provizorium skončilo 21. března. Centrální vláda hospodaří se schváleným rozpočtem s plánovaným deficitem 280 mld. Kč. Za leden až březen hospodařila centrální vláda s deficitem 59,1 mld. Kč, což je meziroční zlepšení o 66,1 mld. Kč.

Dvanáctiměsíční saldo aktuálně činní -354 mld. Kč. Za meziročním snížením deficitu stojí jednak nárůst příjmů o 4,9 %, ale hlavně pokles výdajů o 10,6 %. Pokles výdajů je dán hlavně tím, že již není potřeba vyplácet covidové programy jako před rokem. Na druhou stranu brzy přibydou výdaje na řešení migrační a energetické krize. Jak výdaje, tak příjmy se čerpaly pod očekávání. Máme za sebou čtvrtinu roku a je vyčerpáno 22 % celoročních výdajů i příjmů.

Z daňových příjmů nejrychleji rostl výběr DPH, meziročně o 23 %, což je primárně způsobeno vysokou inflací, která v únoru dosáhla 11,1 %. Relativně pomalu rostl výběr daně z příjmu fyzických osob, což je ještě dané jejím snížením s účinností od 1. 1. 2021, které se projevilo hotovostně až v průběhu února 2021.

Udržet rozpočet s deficitem 280 mld. Kč bude náročné. Přibydou výdaje na řešení energetické a migrační krize, bude také potřeba navýšit výdaje na obranu. Na druhou stranu bude vládě pomáhat vysoká inflace, která zvedá výběr DPH a která by se v nejbližších měsících mohla dostat k 14 %.

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right