Deloitte živě 

Státní rozpočet za květen: měsíční deficit 89 mld. Kč

V květnu se hospodaření státního rozpočtu propadlo do hlubokého deficitu. Za leden až květen hospodařila centrální vláda s deficitem 189,3 mld. Kč, v samotném květnu pak deficit činil 89 mld. Kč. Nemůže nás příliš potěšit, že se jedná meziroční zlepšení o 65,7 mld. Kč, vzhledem k tomu, že v roce 2021 probíhala pandemie, která si vyžádala kompenzace pro podnikatele ze státního rozpočtu. Dvanáctiměsíční saldo aktuálně činí -354 mld. Kč, což je meziměsíční zhoršení o 26 mld. Kč.

Výdaje se daří víceméně utrácet dle plánu. Máme za sebou téměř 42 % roku a je vyčerpáno necelých 42 % výdajů, ale příjmy pokulhávají s plněním 37 %, což je překvapivé. Inflace je aktuálně vyšší, než Ministerstvo financí čekalo při tvorbě rozpočtu. Inflace by měla daňovým příjmům pomáhat. Jedině DPH se vybírá víceméně podle plánu. Nejhůře se vybírá (oproti očekávání) daň z příjmu právnických osob. Ta se ale vybírá ze základu minulého roku, na ni současná inflace nepůsobí.

Udržet rozpočet s deficitem 280 mld. Kč je již nemožné. Vláda si zkomplikovala rozpočtovou situaci neadresným řešením energetické krize (snižování spotřebních daní, rodičovský příspěvek většině domácností, dotované tarify elektřiny a plynu), což je velmi nákladné. Pokud by se navíc rozhodla i vykoupit menšinový podíl ve skupině ČEZ, jednalo by se už o rezignaci na rozpočtovou odpovědnost.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right