Deloitte živě 

Státní rozpočet za srpen: náročný podzim a náročný příští rok před námi

Za leden až srpen hospodařila centrální vláda s deficitem 231,1 mld. Kč, v samotném srpnu pak deficit činil 38 mld. Kč. Dvanáctiměsíční saldo aktuálně činní 353 mld. Kč.

Po relativně dobrém červnu a červenci přišel srpen s měsíčním deficitem 38 mld. Kč. Výdaje i daně se vybírají více méně podle plánu. Zaostávají nedaňové příjmy, zejména příjmy z EU, které dosahují jen 38 % plánu, přičemž již uběhlo 67 % roku.  Je možné, že pomalu nabíhá nové programovací období 2021–2027.

Ve zbytku roku nás čeká velmi nákladné řešení energetické krize. V průběhu srpna tato krize v Evropě velmi vygradovala a nyní je jasné, že vláda bude muset navýšit podporu domácnostem a podporovat i průmysl, což se doposud zdráhala. Je tak velmi pravděpodobné, že deficit rozpočtu letos bude atakovat 400 mld. Kč spíše než plánovaných 330 mld. Kč. Ze stejného důvodu se jeví jako nereálný plán deficitu 270 mld. Kč na příští rok. Energetická krize bude určitě pokračovat i v příštím roce a šetřit na pomoci by se mohlo ukázat jako nákladnější než pomoc sama. Tempo konsolidace veřejných rozpočtů tak bude nevyhnutelně pomalejší, než si vláda původně předsevzala.

Makroekonomické novinky

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right