Ochrana osobních údajů (GDPR)

Technologie  Právo 

Úřad pro ochranu osobních údajů rozšiřuje působnost, proces vyřizování žádostí se zrychlí

S příchodem nového roku došlo v návaznosti na přijetí implementačního zákona k GDPR i k rozšíření působnosti Úřadu pro ochranu osobních údajů v oblasti svobodného přístupu k informacím. Co to v praxi znamená? Kupříkladu zavedení přezkumného řízení, které by mělo zrychlit a zjednodušit vyřizování žádostí. Více informací najdete v našem únorovém TechLaw zpravodaji, kde se věnujeme ochranně osobních údajů. Dále se můžete dozvědět více o statistikách dozorové činnosti zmíněného Úřadu pro ochranu osobních údajů, rovněž vám představíme seznam operací zpracování, které nepodléhají vypracování DPIA, a podíváme se i na blížící se konec podpory pro cookies třetích stran v Google Chrome. 

21. 2. 2020
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: E-shop musí klientovi zaplatit odškodné za únik přihlašovacích údajů

Soud v případu uživatele, který žaloval poskytovatele českého e-shopu za únik přihlašovacích a identifikačních údajů, dospěl k rozsudku a přiznal žalující straně finanční odškodnění. Chcete se dozvědět více? Přečte si náš prosincový TechLaw zpravodaj. V oblasti ochrany osobních údajů se dále věnujeme návrhu metodiky Úřadu pro ochranu osobních údajů k problematice správného provedení posouzení činnosti zpracování na ochranu osobních údajů či důležitému Evropskému judikátu ohledně limitů sledování zaměstnanců zaměstnavatelem. 

6. 1. 2020
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [říjen 2019]

Tento měsíc vás v oblasti ochrany osobních údajů informujeme o nejdůležitějších poznatcích ze zveřejněných informací týkajících se kontrol a rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů za první pololetí 2019, o dalším vývoji v otázce kodexů chování a certifikací, o metodice postupu při porušení zabezpečení osobních údajů a při informování zákazníků o zpracování, o důležitém rozhodnutí ve vztahu ke cookies a rovněž o snaze sjednotit postup při ukládání pokut napříč Německem, případně celým evropským prostorem. 

6. 11. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [září 2019]

Druhá polovina léta přinesla několik dalších zajímavých aktualit z oblasti ochrany soukromí a osobních údajů. Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) vydala standard pro řízení compliance procesů v oblasti ochrany osobních údajů. Zpracování biometrických údajů vyvolává pořád větší a vetší otazníky (a také návrh na změnu zákoníku práce) a souhlasy na tom nejsou o nic lépe. Dále se ukázalo, že hlasoví asistenti vzbuzují kontroverze. A v neposlední řadě se soudy vyjádřily k doplňkům sociálních sítí na webových stránkách a propojování osobních údajů napříč platformou Facebook, WhatsApp a Instagram. 

30. 9. 2019
Právo 

Nejasnosti ohledně zpracování biometrických údajů trvají, názory odborníků na jejich zpracování se různí

V posledních měsících vzbudil Úřad pro ochranu osobních údajů („Úřad“) pozornost jak odborné, tak laické veřejnosti svými rozhodnutími či vyjádřeními ohledně zpracování biometrických údajů, konkrétně ve vztahu k dynamickému biometrickému podpisu a docházkovým systémům. Jelikož se jedná o problematiku, ohledně níž existuje s ohledem na novou právní úpravu ochrany osobních údajů řada otevřených otázek, liší se i názory a přístupy odborníků k tomu, za jakých podmínek lze jejich zpracování provádět. Co odborná diskuse aktuálně řeší? 

5. 9. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [červenec 2019]

Ani v letních měsících nezůstává agenda ochrany osobních údajů opomenuta. Velkou pozornost na sebe strhl zejména britský dozorový úřad ICO, který oznámil možnost uložení milionových pokut společnostem British Airways a Marriott. Napilno měl i Evropský sbor pro ochranu osobních údajů, který na svém posledním zasedání přijal několik významných dokumentů. Středem pozornosti i nadále zůstává osud standardních smluvních doložek a Štítu soukromí coby nástroje pro předávání osobních údajů do třetích zemí a USA. 

31. 7. 2019
Technologie  Právo 

TechLaw zpravodaj: Ochrana osobních údajů [duben 2019]

Nejvýznamnější událostí v oblasti ochrany osobních údajů v měsíci březnu 2019 bylo bezesporu přijetí adaptačního zákona k GDPR a příslušného doprovodného zákona. Česká republika tak konečně napravila jeden ze svých legislativních restů, kdy byla jedním z posledních států EU bez adaptačního zákona. Po Francii se dalším evropským státem, který uložil vyšší pokutu za porušení GDPR, stalo Polsko. 

12. 4. 2019