Deloitte živě 

Zahraniční obchod skončil v dubnu opět v přebytku

Bilance zahraničního obchodu skončila v dubnu v přebytku 8,4 mld. Kč, meziročně se jedná o zlepšení o 36,6 mld. Kč. Tento rok je zatím v každém měsíci zahraniční obchod v přebytku, což je velký kontrast v porovnání s rokem 2022. Co za tímto vývojem stojí? Zejména pokles dovozu.

Nominální objem dovozu v dubnu pokles o 7,8 % meziročně. Pokles je dán zejména cenovým vývojem, tj. poklesem cen dovážené ropy a zemního plynu. Reálně dle našeho odhadu poklesl dovoz jen o 1,4 %, zbytek je pokles cen. I nadále se daří vývozu automobilů, ale je to způsobeno zejména nízkou srovnávací základnou z loňského roku, kdy automobilový průmysl trápily výpadky kabelů kvůli válce na Ukrajině. Ostatním odvětvím se zase až tak nedařilo. Vývoz jako celek rostl meziročně jen o 2,3 %. Je třeba ale brát v potaz, že letošní duben měl meziročně o jeden pracovní den méně. Meziměsíčně vývoz poklesl o 0,2 %, dovoz pak o 0,4 %.

Duben potvrdil trend z tohoto roku. Dovoz klesá kvůli poklesu cen dovážených energií. Růst vývozu táhne automobilový průmysl, který se vzpamatovává z nedostatku čipů a kabelů. Na druhou stranu ostatním odvětvím se vývozně příliš nedaří.

Opět se tedy potvrzuje, že loňský hluboký deficit obchodní bilance byl jen přechodnou záležitostí způsobenou energetickou krizí a letos se obchodní bilance opět vrátí do tradičního přebytku, který by dle našeho odhadu mohl činit zhruba 150 mld. Kč.

Makroekonomické novinky Zahraniční obchod

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right