Deloitte živě 

Zahraniční obchod v červenci skončil v deficitu 4,8 miliardy korun

Obchodní bilance skončila v červenci v deficitu 4,8 miliardy korun. Bilance zahraničního obchodu byla v deficitu také loni, to byl ale deficit o 2,9 miliardy Kč nižší. Červencový deficit je sezónní faktor, kdy si řada závodů ze zpracovatelském průmyslu vzala celozávodní dovolenou, což se odrazilo na vývozu, který meziměsíčně poklesl o 0,6 procent. V srpnu by se obchodní bilance měla opět přehoupnout do přebytku.

Na druhou stranu – meziročně se deficit prohloubil (ke zhoršení bilance došlo i ve stálých cenách). Letos vykazuje obchodní bilance konzistentně horší výsledky než loni. Exporty sice rostou (v červenci dokonce rostly meziročně o 11,1 procent, reálně o 6,0 procent), ale dovozy rostou ještě rychleji (v červenci o 12,2 procenta, reálně o 6,9 procent). Dovozy stimuluje silná vnitřní poptávka.

Odvětvově došlo v červenci ke snížení přebytku v obchodě s motorovými vozidly. Prohloubil se deficit v obchodě s ropou a dalšími palivy.

Očekáváme, že bude pokračovat současný trend – obchodní bilance sice zůstane v přebytku, ale přebytky se budou snižovat, protože silná vnitřní poptávka bude stimulovat dovozy. Letos očekáváme přebytek obchodní bilance 116 miliard korun. V dalších letech očekáváme další snižování přebytku.

Zahraniční obchod

Nadcházející akce

Semináře, webcasty, pracovní snídaně a další akce pořádané společností Deloitte.

    Zobrazit vícearrow-right